Porto Novi
ART PREPORUKA

OSKAR: ,,Džoker” nominovan u 11 kategorija, među filmovima ,,Zemlja meda” iz Sjeverne Makedonije

Foto: Promo

Akademija za filmsku nauku i umjetnost objavila je spisak kandidata za 92. dodjelu najprestižnije nagrade Oskar. Najveći broj nominacija osvojio je film ,,Džoker”, čak 11, a među kandidatima za najbolji strani film i najbolji dokumentarac našlo se i ostvarenje iz Sjeverne Makedonije ,,Zemlja meda”.

Ceremonija dodjele nagrada biće održana 9. februara.

,,Džoker” je nominovan u 11 kategorija, uključujući najbolji film, najboljeg glavnog gumca i najbolju režiju. U kategoriji za najbolji film nominovani su, pored ,,Džokera”, ,,Bilo jednom u Holivudu”, ,,Parazit”, ,,Irac”, ,,1917”, ,,Zec Džodžo”, ,,Bračna priča”, ,,Male žene” i ,,Ford v Ferari”.

Foto: Promo

Sjevernomakedonski film ,,Zemlja meda” dobio je dvije nominacije, a za nagradu za najbolji film na stranom jeziku boriće se sa sjevernokorejskim ,,Parazitom”, francuskim ,,Jadnicima”, španskim filmom ,,Bol i slava” i poljskim ostvarenjem ,,Tijelo Hristovo”.

Što se tiče nagrada za najbolju glumicu, nominovane su Rene Zelveger, Šarliz Teron, Skarlet Johanson, Serš Ronan i Sintija Erivo.

U konkurenciji za najboljeg glumca našli su se Hoakin Finiks, Adam Drajver, Leonardo Dikaprio, Antonio Banderas i Džonatan Prajs.

U konkurenciji za najbolju sporednu mušku ulogu su Bred Pit, Al Paćino, Džo Peši, Tom Henks i Entoni Hopkins, a za sporednu žensku ulogu Keti Bejts, Lora Dern, Skarlet Johanson, Florens Pju i Margo Robi.

U kategoriji Najbolji režiser su Martin Skorseze za ,,The Irishmana”, Kventin Tarantino za ,,Once Upon a Time in Hollywood”, Bong Đon-ho za ,,Parasitea”, Sem Mendez za ,,1917” i Tod Fillips za ,,Jokera”.

Izvor: blic.rs