DRUŠTVO SLAJDER

NIKŠIĆANKA MILENA ĐOKOVIĆ NA STUDIJAMA U MAĐARSKOJ: Studenti posjećuju pozorišta i muzeje, mali broj ide u noćni provod

Nikšićanka Milena Đoković, studentkinja ekonomije, trenutno je na razmjeni u mađarskom gradu Šopron, na Alexandre Lamfalussy Faculty of Economics – University of Sopron, gdje će boraviti do kraja ovog semestra.

Milena je završila Srednju ekonomsko – ugostiteljsku školu, i odlučila da svoje obrazovanje nastavi u tom smjeru, odabravši Ekonomski fakultet u Podgorici kao mjesto daljeg sticanja znanja iz ove oblasti. Kako kaže u razgovoru za Montenegro magazin, želja za studijama u stranoj zemlji javila se nakon razgovora sa drugim studentima, koji su joj prenijeli pozitivna iskustva stečena tokom studiranja u inostranstvu. Oni su joj, kako kaže Đoković, pomogli i oko aplikacije i savjetima olakšali odlazak na studije u Mađarskoj.

-Svi iz mog društva su već bili na razmjenama, i slušajući njihova iskustva činilo mi se primamljivim – kazala nam je Milena.

Ovo iskustvo smatra jednim od najboljih do sada. Uprkos izazovima sa kojima se susrijeće tokom boravka i studiranja u stranoj zemlji, svakome bi, kako kaže, preporučila da iskoristi mogućnost razmjene studenata, i upozna se sa drugačijim načinom studiranja, ali i drugačijom kulturom, ljudima, gradovima…

-Sa studija u Mađarskoj nosim samo pozitivne utiske, i smatram da mi je ovo jedno od boljih iskustava do sad. Naravno, izazov je snaći se u gradu u kojem se ne govori ,,naš” jezik, i prilagoditi se drugačijem načinu života, ali bih svima preporučila studiranje u inostranstvu, prvenstveno zbog učenja jezika, a zatim i zbog drugačijeg načina studiranja, upoznavanja ljudi, posjete gradovima – kazala je Milena.

Govoreći o studiranju u Crnoj Gori i Mađarskoj, Đoković zaključuje da nema drastičnih razlika. Sistem ocjenjivanja je isti u obje zemlje, a gradivo je malo opširnije na fakultetu u Mađarskoj.

-Ne postoji velika razlika što se tiče obrazovnog sistema. Predavanja su na engleskom jeziku i zbog toga je možda potrebno malo više vremena za učenje. Način ocjenjivanja je kao i kod nas – kolokvijumi i završni ispiti. Nije teže, ali je opširnije gradivo, i često se daju testovi da bi se lakše razumjelo – navodi Milena.

Studije u stranoj zemlji poslužile su joj i za sklapanje novih prijateljstava. Na fakultetu koji studira, nije bilo studenata sa našeg područja, ali je zato upoznala druge internacionalne studente iz raznih krajeva svijeta.

-Upoznala sam djevojke koje su došle iz Kine, nekoliko studenata je bilo i iz Afrike. Sa našeg područja nije bilo studenata, tačnije ne na istom fakultetu gdje sam ja bila – rekla je Đoković.

Tamošnji studenti, kako dodaje, uprkos tome što mnogo vremena provode na fakultetu ili u bibliotekama, imaju i zanimljiv društveni život koji ne karakterišu noćni izlasci koliko posjete muzejima, pozorištima i drugim kulturnim dešavanjima.

-Oni obično vrijeme provode na fakultetu, u biblioteci. Ima studenata koji rade i studiraju istovremeno. Mnogo njih posjećuje pozorišta i muzeje, dok je mali broj raspoložen za “noćni provod”. Uprkos učenju i obavezama, i sama sam imala slobodnog vremena i uglavnom sam to koristila za šetnju gradom – kaže naša sagovornica.

Motivacija za učenje je velika, iako, kako kaže, nema posebnih planova kada je karijera u pitanju. Posvećena je učenju, i završetku osnovnih studija.

-Ne planiram još ništa kad je karijera u pitanju. Za sada cilj je da završim osnovne studije – zaključuje Đoković.

 

D. Markuš
Foto: Privatna arhiva