Porto Novi
MAGAZIN SLAJDER

STEFAN MUGOŠA U OGLEDALU: Vjerovao sam u sebe, nijedan uspjeh ne dolazi preko noći

Foto: FSCG

Gost prazničnog broja rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” je najbolji fudbaler 2019. godine, prema izboru Fudbalskog saveza Crne Gore, Stefan Mugoša.
Reprezentativac Crne Gore i igrač Inčon junajteda rođen je u Podgorici 1992. godine. Karijeru je počeo u Budućnosti. U sezoni 2013/14 igrao je u Mornaru, 2014/15 u Kajzerslauternu, u tom periodu je bio i na pozajmici u Ercgebirgeu. Put ga 2015. vodi do kluba Minhen 1860, u kojem ostaje do 2017. godine, u Karlsrueru je bio na pozajmici 2017, a sezonu 2017/18. proveo je u FK Šerifu. U Inčon junajtedu je od februara 2018. Ugovor mu traje do kraja 2021. godine. Osvojio je srca tamošnjih navijača, koji su jedan od njegovih golova u dresu Inčon junajteda, proglasili najljepšim u 2019. godini.

Foto: Facebook

U sezoni 2013/14 bio je najbolji strijelac Prve crnogorske lige, sa 15 golova u 29 meča. Za reprezentaciju U19 igrao je od 2009. do 2011, za U21 od 2012. do 2014, a dres A tima obukao je 2014. godine i u njemu pruža odlične partije dan-danas.
Kaže u ovom razgovoru da su mu najbitnije stavke u poslu posvećenost i disciplina.
Oženio se u oktobru protekle godine. Za ljubav su, ističe Mugoša, potrebni povjerenje, razumijevanje, posvećenost jedan drugom i kompromis.
Sa sobom uvijek nosi knjigu ,,Moć svijesti” i svima preporučuje da je pročitaju.

Foto: Facebook

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Djetinjstvo me asocira na neumorno igranje sa drugovima na igralištu. Sjećam se da nismo imali vremena ni da ručamo, nego nam roditelji naprave sendviče i to na brzinu pojedemo i igramo fudbal ili košarku dok ne padne mrak. Kad počne mrak i upale se svijetla, to je bio znak da moramo ići kući. Imao sam stvarno srećno djetinjstvo i imam samo lijepe uspomene. Nažalost, to danas nije slučaj sa novijim generacijama.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– To je bila stipendija u fudbalskom klubu Budućnost. Imao sam 12-13 godina i bio sam veoma ponosan na sebe, da tako mlad primam ,,platu”. Sjećam se, naravno, i kako sam je potrošio. Kupio sam omiljene kopačke i bio sam vrlo srećan i ponosan što sam ih sam sebi priuštio sa toliko godina.

Privatna arhiva

Na čemu insistirate u poslu?
– Od kada sam počeo da se bavim fudbalom, za mene jedna od najbitnijih stavki jeste posvećenost i disciplina. Bez toga ne možete uspjeti ni u jednom poslu, a pogotovo u sportu. Bio sam veoma uporan i vjerovao sam u sebe, jer nijedan uspjeh ne dolazi preko noći. Za posao kojim se bavim postoje mnoga odricanja, koja nisu nimalo laka, ali, kad znate šta želite i kad volite to što radite, na kraju uspjeh sam dođe.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Veliki sam ljubitelj filmova i serija. Volim da pogledam kako domaće, tako i strane. Jedan od mojih omiljenih filmova jeste ,,300”, a od domaćih filmova bih izdvojio ,,Ko to tamo peva” i, naravno, seriju ,,Žikinu dinastiju”. Što se tiče knjiga, jednu koju uvijek nosim sa sobom, više kao priručnik jeste ,,Moć podsvijesti” i svima bih je preporučio.
Koje jelo najviše volite?
– Uh, teško pitanje. Veliki sam gurman, volim sve da jedem, ali, generalno, moram da se pazim. Ipak sam profesionalni fudbaler i ishrana mi je jedna od najvažnijih stavki. Prvenstveno se trudim da jedem zdravu hranu. Ali izdvojio bih italijansku kuhinju.

Foto: Incheon United/Facebook

Šta je potrebno za pravu ljubav?
– Kada je ljubav u pitanju, osnova je povjerenje, razumijevanje, posvećenost jedno drugome, naravno, i kompromis. Kad se sve to lijepo upakuje i kad se njeguje, na dobrom ste putu da to traje za cijeli život.
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Što se tiče umjetnika, sigurno da su najveći pečat ostavili slikari i njihove slike vrijedne su divljenja. Još ako uzmemo u obzir u kakvim vremenima su oni živjeli i slikali iste…

Foto: Twitter

Putovanje koje pamtite?
– Odmalena sam počeo da putujem, jer mi je takva profesija. Prošao sam puno zemalja ali najveći utisak na mene je ostavilo ostrvo Mauricijus. Nije džabe Mark Tven rekao da je Bog prvo stvorio Mauricijus pa onda raj. Moja topla preporuka svima je to savršeno ostrvo.
Pjesma Vašeg života je?
– Najviše volim da slušam domaću muziku, a koje pjesme poručim u kafani kad sam sa društvom zavisi od raspoloženja, ali se svakako na spisku uvijek nalaze od Šabana Šaulića, Tome Zdravkovića, Lepe Brene i tako dalje. To su već sitni sati 🙂

Bojana Radonjić