Porto Novi
Uncategorized

ROCK NEW YEAR KOTOR 2020: Jedinstvenu manifestaciju zatvorili Bajaga i Instruktori, ,,Hladno pivo” i ,,Light Under the Black Mountain”

Još jedno izdanje manifestacije ,,Rock New Year Kotor” zatvoreno je sinoć u noći za pamćenje. Ovu jedinstvenu novogodišnju proslavu priveli su kraju jednako jedinstveni izvođači i publika. Trg od oružja bio je poprište ,,borbe” za muziku, ljubav i slobodu.
Sjedinjili su se ove večeri glasovi i energija izvođača i publike na punom trgu. Dizale su se ruke, pjevalo iz sveg grla i duše i pravilo zvjezdano nebo mobilnim telefonima. Ono što posebno raduje jesu djeca i tinejdžeri u prvim redovima.
Prvi na scenu ove večeri stupili su članovi sastava ,,Light Under the Black Mountain”. Bokeljski bluzeri su donijeli svjetlost  energičnom svirkom, a prva pjesma koju su odsvirali bila je Hendriksova ,,All Along the Watchtower”. Nizale su se numere ,,L.A. Woman”, ,,Bad Case of Loving You”, ,,Get Back”, ,,Rockin’ in the Free World”, ,,Let’s Stick Together”, ,,Give Me Some Lovin’”, ,,Rockin’ All Over the World”, ,,Nutbush City Limits”, ,,Soul Man”, ,,The House is Rockin’” i druge. Publika je uživala u njihovom nastupu, ali i neki od izvođača koji su nastupili nakon ovih odličnih Bokelja.
– Sve najbolje u Novoj godini! Živjeli – pozdravio je publiku pjevač Branko Rajačić, koji je napravio selfi sa bendom i publikom za kraj.
Nakon grupe koja postoji četiri godine, izašli su članovi sastava koji je na sceni 31 godinu – ,,Hladno pivo”.
Bila je to još jedna energična svirka na kojoj je publika pjevala sve pjesme koje gađaju u središte društva i sistema, s frontmenom Miletom Kekinom od prvog do posljednjeg versa. ,,Hladno pivo” i publika donijeli su nevjerovatnu energiju na Trg od oružja. Smjenjivale su se numere ,,Mojoj majici”, zatim ,,kvalitetni džez”, kako je sinoć najavio Kekin pjesmu ,,Šamar”, ,,Superman”, ,,Pjevajte nešto ljubavno”, te ,,numera za sve konobare i konobarice” ,,Konobar” i ,,Pitala si me”.
– A sada pjesma o nekim dalekim krajevima. Ne znam hoćete li ih prepoznat’. Na ovim prostorima lijepih stvari ima, a, bogami, i postotak debila je impozantan – najavio je Kekin pjesmu ,,Na ovim prostorima”.
Zahvalio je publici u Kotoru ,,za ovaj prejaki osjećaj” pjesmom ,,Samo za taj osjećaj”, a onda zamolio publiku da uključe mobilne telefone kako bi napravio ,,milenijumski selfi”.
Pjesmu ,,Nije sve tako sivo” ostavio je za kraj regularnog dijela nastupa.
– Vjerujte mi, ima normalnih i dragih ljudi i oni su i dalje u većini. Želim vam da idete kroz svijet čistog srca – poručio je Kekin.

Darko Kurtović i Mile Kekin

Publika ,,na ovim prostorima” kad voli nekoga, daje mu sve, pa je tako tražila bis ,,Hladnom pivu”, ne želeći da se ovaj nastup završi. Molba je uslišena, a pjesme za koje su se odlučili bile su ,,Messi”, ,,Teško je ful biti kul” koju je Kekin otpjevao sa glumcem iz Trebinja Darkom Kurtovićem i ,,jedna pjesma o vašoj maloj slobodi” ,,Ezoterija”.
– Hvala ,,Hladnom pivu”. Jedna lijepa stvar je da upoznaješ divne ljude i zato mi je drago što sviramo pred Bajagom ovdje – rekao je Kekin, a članovi ,,Hladnog piva” podijelili publici palice za bubanj i trzalice.
Nakon ,,Hladnog piva”, na binu su se popeli članovi grupe Bajaga i ,,Instruktori”. Nastup je počeo numerom ,,Još te volim”. Ljubav je upravo bilo ono što je spojilo ove večeri Bajagu, Instruktore i publiku koja je ispunila trg koji se činio malim da ih primi sve.
– Dobro veče, Kotor, Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje. Prvi put sviramo za Novu godinu u Kotoru. Mnogo lijepi ljudi, mnogo lijep grad. Srećna vam Nova godina – rekao je Bajaga.
Publika je s Bajagom iz sveg srca i glasa pjevala ,,Sa druge strane jastuka”, ,,razmrdala kukove” uz ,,Red i mir”, ,,Godine prolaze”, ,,Mali slonovi”, ,,Berlin”, te ,,Zmaj od Noćaja”, nakon koje je Bajaga poslao poljubac publici. Refren ,,Verujem, ne verujem” publika je otpjevala s Bajagom, a onda su se ,,malo sentimentisali” uz ,,Ružu vetrova”.
Žute naočare na očima Žike Milenkovića označile su pjesmu ,,Život je nekad siv, nekad žut”. Ovaj sjajni zabavljač i muzičar, kojem je dio publike cijelo vrijeme skandirao ,,Žiko! Žiko, majstore!”, nije odolio prilici da se tokom ove pjesme popne na stub na bini i pozdravi publiku.
Žika Milenković ispričao je publici anegdotu sa koncerta.
– Jednom kad smo svirali u Sarajevu, voditelj nije mogao da se sjeti našeg imena, Instruktora, pa je rekao: ,,A sad, Bajaga i oni njegovi Jahači magle – najavio je Milenković narednu numeru ,,Jahači magle”.
Pjesma ,,Zažmuri”, kao i uvijek, donijela je posebnu čaroliju.
– Nekada smo morali da palimo šibice, a sada upalite mobilne telefone da napravimo zvjezdano nebo ovdje u Kotoru – kazao je Bajaga, a onda zapjevao numeru ,,Zažmuri”.
,,Tišina” je bila pjesma kojom je zatvoren regularni dio nastupa. Publika je potom tražila i dobila bis. Na sceni se prvo pojavio Aleksandar Lokner koji je divno zasvirao klavijature, a onda mu se pridružio Bajaga u pjesmi ,,Od kada tebe volim” . Na kraju numere poslao je Bajaga poljubac publici i upitao: ,,Hvala, Kotore! Hoćete još?” Publika je odgovorila potvrdno i uslijedila je numera ,,Ruski voz”. Još jedan poljubac publici prije nego što su mu se na bini pridružili i ostali Instruktori.
– Da vam poželim za Novu godinu da ste živi i zdravi još godina sto – rekao je Žika Milenković, a pjesma ,,Moji drugovi” bila ona koja je zatvorila program manifestacije ,,Rock New Year Kotor 2020”, u organizaciji Turističke organizacije opštine Kotor.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst i foto: B.R.