Porto Novi
ART PREPORUKA

MOMČILO BAJAGIĆ BAJAGA ZA MNE MAGAZIN: Svaka čast organizatorima ,,Rock New Year Kotor” na principu i izboru bendova

Momčilo Bajagić Bajaga sinoć je sa svojim ,,Instruktorima” podario nastup za pamćenje, zatvorivši manifestaciju ,,Rock New Year Kotor 2020”.
Sa njim smo razgovarali pred nastup. Drago mu je, kazao je, što prvi put sviraju u Kotoru za Novu godinu na događaju koji organizuje ,,baš ova rokerska ekipa.”
Za rok muziku dodaje da više nije dominanta kao nekad, ali, kako kaže prijatelj i novinar Petar Peca Popović, stadione još pune oni što drže gitare u rukama.
Sloboda i ljubav, to je uvijek bilo viđenje rokenrola Momčila Bajagića Bajage.
Koliko Vam znači poziv od Turističke organizacije opštine Kotor da budete dio ,,rokerske Nove godine” i kakav je Vaš stav o ovakvom načinu proslave ovog praznika?
– Meni je mnogo drago. Prvi put sviramo u Kotoru Novu godinu, a drago mi je i da je to ova rokerska ekipa koja uvijek dovede ,,rokerski program”. Stvarno mislim da je to odlična ideja. Bila je ovih godina uspješna, vjerujem da je i ove dobar program. ,,Hladno pivo” su nam prijatelji, ovi momci (prim.a. ,,Light Under the Black Mountain”) iz Kotora odlično sviraju, ne znam kako se zove bend. Super je, njih sam slušao malo na tonskoj, tako da mislim da to je pravi program za Novu godinu.
Koju rok poruku biste uputili iz Kotora?
– Ljudi koji vole rok muziku, ako bi htjeli da imaju rokersku Novu godinu, treba da dođu u Kotor, jer vidimo kakav im je princip i izbor bendova. Svaka čast.

Kako vidite položaj rok muzike danas kod nas i u svijetu?
– Rok muzika više nije dominantna kao što je bila nekad. Da li je sad neka elektronska muzika u prednosti? Mislim da je rok možda na trećem ili četvrtom mjestu. Ali, to se dešavalo i sa džezom. Džez je isto nekad bio najpopularnija muzika, sad se svira po manjim klubovima. Rok muzika nije dominantna, ali, što bi rekao naš prijatelj i čuveni novinar Petar Peca Popović ,,Stadione još pune oni što drže gitare u rukama.”
Uvijek se za rok muziku vezala poruka ,,seks, droga i rokenrol”. Međutim, kod Vas to nije bio slučaj ni u životu ni u muzici. Kakvo je Vaše viđenje rokenrola? Što za Vas rokenrol predstavlja?
– Sloboda i ljubav, to je nešto što je bila glavna odlika rok muzike. Mislim da je to ,,sex, drugs & rock’n’roll” više isforsirano kod medija, ali, u principu, to je bilo vrijeme kad je rok bio u ono vrijeme hipika i to je bila bum generacija. To ima veze s generacijom, nema veze toliko s muzikom.
Koncert u ,,Sava centru” počet je numerom ,,Još te volim”. Što smatrate svojim blistavim brilijantom u ovih 35 godina?
– Bilo je puno pjesama i teško je izabrati. Večeras ćemo ovdje svirati ,,Još te volim” kao prvu pjesmu. Razlog je bio što ima tu temu koja je zgodna za gudače, pa smo birali pjesme koje bolje idu sa gudačkim orkestrom, a i neke koje dugo nismo svirali. Tako će i večeras biti i ovo je neka kombinacija toga, jer nemamo gudače i hor. Gudači, inače, ne mogu da sviraju napolju, ispod ,,plus pet” i gdje ima vjetra, jer se raštimuju, tako da juče u Novom Sadu smo svirali, a bio je samo kvartet gudački. Samo njih četvoro, imali su po tri instrumenta koja su mijenjali, jer je njima to nezgodno, ali mislim da je odlično to sve zajedno ispalo. Napravili smo snimak, večeras na RTS-u emituju iz ,,Arene” od prošle godine, a mislim da nećemo čekati toliko dugo i da za možda jedno dva mjeseca ćemo imati snimak ovog koncerta iz ,,Sava centra”.
Bojana Radonjić