Porto Novi
PREPORUKA SPORT

ZVANIČNO: Zvezda ne dolazi u Podgoricu

Košarkaši i stručni štab KK Crvena zvezda odlučili su da ne otputuju u Podgoricu na meč koji je trebalo da bude odigran u 18 sati u Sportskom centru ,,Morača” protiv KK Budućnosti u 13. kolu ABA lige.
Upravo je završena konferencija za novinare predsjednika KK Crvena zvezda Nebojše Čovića, koju je prenosio uživo riječju Mozzart sport.

– Znam da vas puno interesuje sve ovo. Na početku da kažem da KK Crvena zvezda apsolutno nije imao namjeru niti je ima da bilo šta politizujuje u smislu Zakona koji je na dosta dinamičan način usvojen u Crnoj Gori. Nije problem zaključiti koliko samo učešće Crvene zvezde u ovakvim situacijama može da bude stavljeno u političke manipulacije. Čim smo čuli za ova posljednja dešavanja stupili smo u kontakt sa našim bezbjednosnim organima. To nije samo ovaj put, nego svaki dan. Ne da bi se mi pokrivali državom. Stupili smo u kontakt i sa predsjednikom ABA lige, gospodinom Domagojem. Još 28. decembra smo poslali dopis navodeći određene rizike. Tad su bile i prve bezbjednosne procjene. Ne mogu cijelu da vam otkrijem, ali evo djelova: Da se ne može iskljućiti mogućnost eventualnog incidenata na nacionalnoj osnovi usmjerenih protiv igrača Crvene zvezde. Takođe, meta protivničkih navijača mogu biti simpatizeri Zvezde – kazao je Čović.

On je podsjetio na nedavna događanja oko ,,el klasika”.

– Ako se vratimo mjesec, trebalo je da se igra fudbalska utakmica Barselona-Real Madrid. Tamo su bili nemiri i u roku od sat klubovi su se dogovorili da se utakmica odloži. Naš dobronamjeran predlog je bio da se utakmica pomjeri, iako nama iz sportskih razloga mnogo više odgovaralo da se igra sada zbog našeg zgusnutog rasporeda. Ali pronašli smo mogućnost da to bude 24. februar. Razmišljali smo i o tome da li se ugrožava regularnost lige. Ne ugrožava se. Ovakvi događaji su više sila. Znam da na sve ovo što se dešava u Crnoj Gori nije mogla da utiče Budućnost. Ali nismo ni mi željeli da učestvujemo u nečemu što nosi epitet visokog rizika – istakao je Čović.

On je dodao da sinoć nisu željeli da otputuju u Podgoricu, da ,,ne dižu atmosferu”.
– Budućnost nam je poslala dopis, obavijestili su nas da će u dvorani biti 7.500 gledalaca. Da će svi biti evidentirani, da bilo ko šta napravi, da će snositi ličnu odgovornost. Pa sad procijenite sami šta to znači. Nijedna karta nije bila obezbjeđenja za Zvezdinog navijača. ABA liga nije odgovorila na dopis od 19.55, 28. decembra je poslat. Jutros u 00.34 je direktor Crvene zvezde zatražio da dobije odgovor predsedništva na prethodni dopis. Ni na to nismo dobili nikakav odgovor. Mi ni do sad nismo dobili nikakav odgovor – rekao je Čović.

Jutros su u 9.51 sat zatražili novu bezbjednosnu procjenu direktoru ABA lige.
– Tamo se piše: „Zbog svega navedenog, mišljenja smo da gostovanje Zvezde u Podgorici predstavlja realan bezbjednosni rizik.“ Nama nije naređeno da ne idemo. Ostavljeno nam je da mi sami procijenimo. Niko nije ulazio u avion, te priče su spinovanje i netačne. I sad sa ovakvim konstatacijamam treba mi da preuzmemo rizik? Nismo to željeli. Jedna razbijena glava vrijedi mnogo više od bilo kakvih utakmica – istakao je Čović.

On se pita ,,U čemu je problem pomjeriti 10-15 dana utakmicu, ako postoji dobra namjera?”.
– Kada smo to proslijedili direktoru ABA lige, dobili smo u 12.45 dobili smo odgovor sekretarice Vanje, koja je poslala mejl, da nam prosljeđuje službeni dopis policije Crne Gore. Pitali smo je l’ to odluka predsjedništva i zašto ta gospođica Vanja to radi, rečeno je da ona to ne može da radi poslije razgovora sa predsjednikom Domagojem. Sigurno je da ćemo odluku donijeti na osnovu procjene naše zemlje i agencije, a ne procjene zemlje u kojoj gostujemo – kazao je Čović.

Imao je Čović dalja pitanja.
– Zašto bi se svi zajedno upuštali u taj rizik? I Budućnost i mi? Ne znam kud će to ići. Iskreno želim da se sve to smiri, ali ne želim da Zvezda bude uključena u sve to. A imali smo raznorazne najave, sa obe strane, šta nam se sprema. Ako je cilj bio performans u 18 sati neka ga održe bez nas. Još jednom podvlačim, predsjedništvo ABA lige nije donijelo nikakvu odluku. Nego je to bila sekretarica Vanja – rekao je Čović, a prenosi Mozzart sport.

On ističe da je Crvena zvezda postojala ,,prije ABA lige i postojaće poslije još mnogih liga.”

Igrači Budućnosti će se zagrijavati, sudije ih okupiti na centru, nakon toga podbaciti loptu. Meč će biti registrovan rezultatom 20:0 u koristi Budućnosti.

B.R.