PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

PREDSTAVLJAMO: Najljepše novogodišnje jelke širom svijeta

Jelka je simbol novogodišnjih i božićnih praznika, pa se u mnogim zemljama širom svijeta uoči praznika, može vidjeti na gradskim trgovima i drugim atraktivnim lokacijama.

Britanski list ,,Telegraf” objavio je galeriju najrazličitijih novogodišnjih jelki širom svijeta, koje se ističu po neobičnosti i kreativnoj dekoraciji.

Najveća vještačka jelka nalazi se u Meksiko Sitiju na aveniji Reforma. Visoka je 110 metara, i upisana je u Ginisovu knjigu rekorda. Prekrivrena je sa 1,2 miliona lampica, a za nju je korišćeno 80 kilometara kabla.

U Rio de Žaneiru nalazi se najveća plutajuća jelka koja ispaljuje vatromet. Visoka je 85 metara i dekorisana sa 2,9 miliona lampica.

Italija se može pohvaliti najvećom kreacijom ,,lažne” jelke na planini Inđino, koja visoka je 650 metara, i vrlo impresivna.

U Džakarti prave drvce i ukrase od Lego kockica, a u Sidneju od 18.000 plastičnih boca različitih veličina i boja. Slične jelke prave i u Parizu, ali od manjeg broja boca.

Ispred predsjedničke palate u Santijagu svake godine se montira vještačka jelka visoka 20 metara, dok u Bejrutu ona bude ispred džamije Mohamad al-Amine, a montiraju je uz pomoć krana.

Među zanimljivijim kreacijama našla se i jelka od optičkih vlakana u Pekingu.

 

Mn.M.