Porto Novi
ART PREPORUKA

CNP: Miloš Karadaglić i gosti održali novogodišnji koncert za pamćenje

Miloš Karadaglić (foto: Duško Miljanić)

Gitarista Miloš Karadaglić i gosti održali su sinoć  u Crnogorskom narodnom pozorištu novogodišnji koncert koji će se pamtiti. Publika je kraj dočekala na nogama i uz dug aplauz koji su pratila dva izlaska izvođača na scenu da se poklone.
Dvočasovni program otvoren je Uvertirom iz operete ,,Slijepi miš” Johana Štrausa Mlađeg, u izvođenju Crnogorskog simfonijskog orkestra kojim je ove noći dirigovao izuzetni Iker Sančez Silva iz Španije kojem je ovo prvo gostovanje u Crnoj Gori. Crnogorski simfonijski orkestar zvučao je sinoć pod njegovom palicom usklađeno i izvanredno, te nakon svake odsvirane numere dobijao dug i gromoglasan aplauz.
– Veoma sam srećan i uzbuđen što sam ovdje sa svima vama na gala Novogodišnjem koncertu u Crnogorskom narodnom pozorištu. Večeras imam čast da nisam samo gost, nego i domaćin, jer su sa nama naš Crnogorski simfonijski orkestar, maestro Iker Sančez iz Španije, moj prijatelj i kolega Avi Avital iz Izraela i diva iz Moskve Ana Aglatova. Novogodišnji koncerti su uvijek prilika da na lijep način pozdravimo prošlu godinu i radujemo se ovoj novoj. Za večeras smo pripremili neka od najljepših dijela iz klasičnog repertoara. Nadam se da ćete uživati u muzici svih nas barem onoliko koliko smo mi uživali pripremajući se za ovaj koncert u proteklih nekoliko dana. Hvala vam puno. Srećna vam Nova godina – kazao je Miloš Karadaglić u obraćanju publici.

Ana Aglatova i Iker Sančez Silva (Foto: Duško Miljanić)

Nakon kompozicije Johana Štrausa Mlađeg, na red su došle arija ,,Ah! Je ris de me voir” (u prevodu ,,Ah! Smijem se što vidim sebe”) Margarite iz opere Šarla Gunoa ,,Faust” i arija ,,Una voce poco fa” (u prevodu ,,Baš sad jedan glas”), Rozine iz opere Đoakina Rosinija ,,Seviljski berberin”, a njih je prvi put pred crnogorskom publikom pjevala jedna od najboljih sopranistkinja svijeta Ana Aglatova. Talenat ove Moskovljanke, o kojem možda i najbolje govori podatak da je već na prvoj godini studija na Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesin bila pozvana na glavnu scenu Boljšoj teatra kao Naneta u Verdijevoj operi ,,Falstaf”, prepoznala je i crnogorska publika koja je njena sinoćnja izvođenja pozdravljala dugim aplauzom i povicima ,,bravo!”. Aglatova im je zahvaljivala stavljajući ruku na srce.
Opet su na sceni ostali samo Crnogorski simfonijski orkestar i dirigent Sančez Silva, predstavivši se ovoga puta Intermecom iz opere Pjetra Maskanjija ,,Seosko viteštvo”.

Avi Avital (foto: Duško Miljanić)

Onda se pred crnogorskom publikom, takođe prvi put, pojavio jedan od najboljih svjetskih mandolinista, izvođač kojeg upoređuju sa Andresom Segovijom i prvi mandolinista nominovan za nagradu ,,Gremi” u klasičnoj muzici, Izraelac Avi Avital. Specifičan instrument u domenu klasične muzike, u rukama Avija Avitala mandolina se savršeno uklapala uz Crnogorski simfonijski orkestar. Prva kompozicija kojom se Avital predstavio bio je Bahov Koncert u A-molu BWV 1041 (Prvi stav). Potom je zasvirao ,,Rumunske igre” Bele Bartoka u svom aranžmanu. Tim prelijepim, tananim izvođenjem dirnuo je srca publike i članova Crnogorskog simfonijskog orkestra. Na kraju, iz publike se začuo ženski glas.
– Bravo – uskliknula je, a onda je uslijedio dug gromoglasan aplauz svih u sali.
Orkestar je zatim zasvirao Uvertiru iz operete ,,Laka konjica” Franca fon Supe.

Foto: Krsto Vulović

Uz aplauz, na scenu je izašao Miloš Karadaglić. Predstavio se Fandangom iz Gitarskog kvinteta broj 4, u D-duru, Luiđija Bokerinija, te dirljivim ,,Španskom romansom” i Pjacolinim ,,Libertangom”. Kako je dočekan na scenu, tako je i ispraćen sa nje, dugim gromoglasnim aplauzom.
Orkestar je odsvirao Valcer cvijeća iz baleta Krcko Oraščić, da bi potom na sceni Aglatova zapjevala ,,Poljubac” Luiđija Arditija, a orkestar sa Avitalom zasvirao ,,Ljeto” iz Vivaldijevih ,,Četiri godišnja doba”.
Miloš Karadaglić opet se pojavio na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Ako je tišina ikada ljepše zvučala, to je bilo u sinoćnjem njegovom izvođenju numere Pola Sajmona ,,Sound of Silence”. Nakon ,,tišine” došla je duga u nekoliko neobičnih i divnih zvučnih nijansi u kompoziciji Harolda Arlena ,,Over the Rainbow”. Nakon ,,duge” stiglo je i ,,sunce” u prelijepom Karadaglićevom izvođenju pjesme ,,Here Comes the Sun”, koju potpisuje Džordž Harison iz ,,Bitlsa”.
Karadaglić je ostao na sceni, a na njoj mu se pridružila Aglatova u izvođenju Vilja-Lobosove arije ,,Brazilska bahijana broj 5”. Bila je to još jedna magija te noći.

Foto: Krsto Vulović

Nakon Aglatove, Karadagliću se na sceni pridružio Avital, s kojim je zasvirao Pjacolin ,,Bordel”. ,,Bravo!”, bilo je sve što je publika mogla da konstatuje nakon ovog predivnog sviranja.
Program je završen kompozicijom Johana Štrausa Starijeg ,,Radecki marš”, u kojem je dio publike od početka držao ritam rukama na pravim mjestima. Ta reakcija oduševila je dirigenta Ikera Sančeza Silvu, pa je dirigentsku palicu s orkestra upućivao ka publici i ohrabrivao je svu da drži ritam rukama.
– Zaljubljena sam u vašu publiku. Nevjerovatna je. Bilo je takvo zadovoljstvo svirati za nju, jer sam osjetila ljubav sa njihove strane. Bilo je ovo pravo čudo, takav dar od vaše publike upućen meni. Vaša publika nije žiri, već ljudi koji vole muziku – podijelila je Aglatova utiske novinarima nakon nastupa.
Avi Avital, takođe, nakon nastupa je bio zadovoljan.
– Bilo je divno. Topla dobrodošlica. Srećan sam što sam ovdje u ovo doba godine, posebno, jer svi su u prazničnom raspoloženju, vrijeme je blagoslova. Bilo je veoma duhovno – istakao je Avital.

Foto: Duško Miljanić

Iker Sančez Silva rekao je novinarima nakon koncerta da vjeruje da su imali posebnih muzičkih trenutaka kao orkestar.
– Rad sa orkestrom bio je nevjerovatan. Uspjeli smo – kazao je Sančez Silva.
On je najavio povratak u Crnu Goru, gdje će od marta do aprila raditi sa španskim gitaristom Kanjizaresom, zatim pijanistom sa kojim će raditi Betovenov Koncert, a orkestar će, pod njegovim vođstvom, zasvirati i simfonije španskog kompozitora Manuela de Falje.

Foto: Duško MIljanić

– Mislim da je reakcija publike bila nešto što ću i ja, koji sam dosta toga prošao, pamtiti dugo. Isto tako, atmosfera večeras u Crnogorskom narodnom pozorištu bila je posebna, puna prelijepe pozitivne energije i to mi daje uvijek podstrek i nadu za budućnost i želju da nastavimo na pravom putu, da uvijek budemo otvoreni prema novim stvarima i da budemo otvoreni prema svijetu i da taj svijet dolazi kod nas, jer u tome je suština – istakao je Karadaglić.

B.R.