PREPORUKA ZDRAVLJE

KCCG: Počela intraoperativna primjena citostatika

Najveći hirurški poduhvat u Kliničkom centru Crne Gore, intraoperativna primjena citostatika, počela je da se sprovodi u Centru za digestivnu hirurgiju.

Kako je saopšteno iz najveće crnogorske zdravstvene ustanove, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković kazao je na konferenciji za medije, da je danas poseban dan za KCCG i za crnogorsku hirurgiju – urađena je jedna od najvećih hirurških intervencija koje se danas izvode u svijetu i poslije transplatacione medicine sigurno predstavlja vrh hirurgije.

Dr Jevto Eraković i prof.dr Ranko Lazović

– Moram da izrazim zaista veliku zahvalnost Ranku Lazoviću koji je uradio intervenciju i koji je vođa tima koji je ovdje sa nama. U timu su pored Lazovića bili anesteziolog Ognjenka Šarenac, hirurg Janko Žujović i radiolog Vladimir Krgović. Za ovaj poduhvat smo se spremali godinu – naglasio je Eraković.

Lazović je istakao da bi primijenio tu proceduru u KCCG bio na edukaciji, najprije kod Dragutina Kecmanovića iz Kliničkog centra Srbije, kojem je, kako kaže, posebno zahvalan, potom u Njemačkoj, gdje je učio od oca te metode Pola Šugerbejkera, a treći put ponovo u timu Kecmanovića i Šugerbejkera u Beogradu.

– Trenutno, jedina dva doktora koji na ovim prostorima imaju licencu su naš profesor Lazović u KCCG i Kecman u Srbiji – ističu u Kliničkom centru.

Prema riječima Lazovića, KCCG ima svu potrebnu opremu za izvođenje tog zahvata, a u planu je obuka još jednog medicinskog tima iz Crne Gore.

– Veliko je zadovoljstvo što možemo ovu kalendarsku godinu da završimo na ovaj način. Ovo je jedan veliki podstrek za kompletnu crnogorsku medicine, jedna snažna poruka da jedan hirurg sa svojim timom i to mladim timom kao što vidite, može da napravi sjajan iskorak u medicine i hirurgiji – naveo je on.

Kako je dodao Lazović, planiraju i dogovorili su se da će da oforme još jedan tim.

– Tako da ovo je nešto što će predstavljati jedan veliki iskorak ne samo za crnogorske pacijente nego i za pacijente iz regiona koji će, po mnogo manjim cijenama nego što imaju priliku da to dobiju u nekim inostranim centrima, to moći da dobiju u Kliničkom centru Crne Gore. Naravno, za naše pacijente i svi osiguranike iz Crne Gore ove operacije će biti potpuno besplatno – poručio je.

Prof. dr Ranko Lazović

Lazović, koji je uradio hirurški poduhvat koji u Sjedinjenim Američkim Državama SAD košta oko pola miliona dolara, operisao je pacijentkinju sa odmaklom fazom karcinoma jajnika, koja je već operisana u Beogradu i primila hemioterapiju.

– Procedura je moguća kod pacijenata kojima je rečeno da se više ništa ne može uraditi, ali i kod oboljelih koje ranije nijesu operisane, već su samo primile hemioterapiju. Kada nekoga kome je ostalo još tri ili šest mjeseci života podvrgnete ovakvoj intervenciji, to dovoljno ilustruje složenost, opravdanost i ozbiljnost metode – rekao je Lazović, navodeći da je tu proceduru početkom ovog vijeka u SAD počeo da radi Šugerbejker, zaposlen u Kancer centru u Vašingtonu.

Pojasnio je da je to najsloženija hirurška intervencija u trbuhu i karlici, koja se obično radi kod žena životne dobi od 35 do 40 godina. Metoda, prema njegovim riječima, najbolje rezultate daje kod kancera jajnika i debelog crijeva.

– Petogodišnje preživljavanje ovakvih pacijenata je veća od 20 odsto, a postoje studije koje govore da je petogodišnje preživljavanje i više od 40 i 60 odsto. Pacijenti idealni za ovu proceduru su oni kod kojih kancer indeks, koji pokazuje raširenost procesa u trbuhu i karlici, iznosi do 21 – naveo je Lazović.

Operacija, objasnio je, ima dvije etape.

Pacijentkinja Muzurović

– Jedna je otvorena hirurgija gdje se uklanjaju sve površine zahvaćene metastazom i to se zove citoreduktivna procedura. Kada završimo taj proces koji traje satima, trbuh mora biti potpuno suv i ispira se fiziološkim rastvorom da se metastaze potpuno uklone. Onda se postavlja pet drenova, od kojih je jedan dovodni, dok četiri služe za cirkulaciju citostatika. U dva litra fiziološkog rastvora rastvara se doza citostatika zavisno od tjelesne mase, starosti, postoji tačna formula – kazao je Lazović.

Rastvor sa citostatikom, dodao je, na temperaturi od 42 stepena preko pumpe se uvodi u trbuh, u kojem uvijek mora biti 500 mililitara rastvora.

– Rastvor kruži i ispira sve 60 minuta. Za to vrijeme, anesteziolog svakih 10 minuta određuje nivo leukocita i vodi računa o količini izlučene mokraće i parametrima bubrežne funkcije. Poslije 60 minuta bolesnik se skida sa pumpe, drenovi se kače na kese i bolesnik prelazi u jedinicu intenzivnog liječenja – pojasnio je Lazović.

Operisana pacijentkinja Refija Muzurović iz Bijelog Polja kazala je danas novinarima da se dobro osjeća, zahvaljujući Lazoviću.

– Biću dobro. Gledam naprijed, pozitivno mislim i imam razlog više da budem optimistična. Nikada nisam govorila da ću umrijeti i da sam bolesna. Hodam, hranim se, šetam. Ja više nisam bolesna žena – kazala je Muzurović.