Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PRVI PUT OD FRANCUSKE REVOLUCIJE: Notr Dam neće biti domaćin božićne službe

Foto: Shutterstock

Katedrala Notr Dam neće biti domaćin božićne službe prvi put od Francuske revolucije jer je ta istorijska znamenitost Pariza veoma oštećena u ovogodišnjem požaru.

Stoga će njeno iseljeno sveštenstvo, hor i kongregacija proslaviti praznik u drugoj gotskoj crkvi u blizini muzeja Luvr.

Slučajni požar u aprilu progutao je krov srednovjekovnog spomenika i doveo je do urušavanja crkvenog tornja a očekuje se da će obnova trajati nekoliko godina. Zvaničnici tvrde da je struktura građevine previše krhka da bi primala posjetioce i još postoji rizik od trovanja olovnom prašinom koja se stvorila nakon požara.

Službe za Badnju veče i Božić biće održane u crkvi Sen Žermen-Loksi, koju je nekada koristila francuska kraljevska porodica. Vikar Notr Dama, monsinjor Patrik Šuve, predvodiće misu sjutra za vjernike Notr Dama, uz pratnju pjesama hora te crkve.

Svjetski čuvena katedrala bila je svedok brojnih previranja otkako je njen prvi kamen položen 1163. godine. Prekinula je sa službama nakon što su revolucionari svrgnuli monarhiju i proglasili su Notr Dam „hramom razuma“, ali je nastavila s vjerskim aktivnostima pod Napoleonom 1803. godine, sudeći po crkvenim zvaničnicima.

Katedrala je nastavila s radom tokom dva svjetska rata i nacističke okupacije. Vojnici su obezbjeđivali božićnu misu 2015. godine, nedjeljama nakon najtežih terorističkih napada u francuskoj istoriji, prenosi AP.

Izvor: Beta.rs