Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PRAVA LJUDMILA IZ ,,ČERNOBILJA”: Serija je puna neistina, HBO nije kontaktirao sa mnom

Foto: BBC

Popularna serija ,,Černobilj” osvojila je tri Emija i ponovo skrenula pažnju svijeta na tok događaja nuklearne katastrofe koja se dogodila u Ukrajini 1986. godine.
Jedan od glavnih likova te serije Ljudmila Ignatenko, supruga jednog od prvih vatrogasaca koji je preminuo, rekla je u prvom intervjuu nakon emitovanja serije, za BBC, kako nikada nije dala dozvolu HBO-u da prenese njenu priču i tvrdi da je nakon serije morala da se krije zbog medijskog uznemiravanja.
– Kada sam saznala da će se snimati serija o meni, osjećala sam se loše i uznemireno. Novinari su me uhodilii. Znali su da postave nogu između vrata mog stana kako ne bih mogla da ih zatvorim – ispričala je Ignatenko.
Sjeća se da, kada je posjetila supruga Vasilija u bolnici, izvukao je ispod jastuka tri karanfila.
– To je bilo posljednje cvijeće koje mi je poklonio. Do kraja života ću se sjećati kako smo u bolnici zajedno stajali pored prozora, to je bio naš zadnji romantični trenutak – rekla je.
Nakon završetka serije ,,Černobilj”, Ljudmila Ignatenko se suočila s kritikama.
– Neki su mi govorili da sam ubila svoje dijete jer sam u bolnici sjedela pored svog muža. Ali recite mi, kako sam ga mogla tada napustiti? Mislila sam da je beba sigurna. Tada nismo znali ništa o radijaciji – rekla je Ljudmila Ignatenko i dodala kako smatra da se kompanija koja je snimala seriju loše ponijela prema njoj jer im nije dala dozvolu da ispričaju njenu priču niti su se s njom ikada sastali.

Foto: Cinema Blend

– Primila sam poziv iz Moskve u kojem mi je neko rekao da su snimali seriju u Letoniji i Kijevu i da su pokušali da me dobiju, ali nisu uspjeli. Ponudili su mi 3.000 dolara. Serija je tada već bila snimljena. Upitala sam ih: ,,Zašto biste mi to platili?” Rekli su: ,,Zato što postojite”. Rekla sam im da niko ne plaća za takve stvari i spustila im slušalicu – kazala je.
Mislila je, rekla je Ignatenko, da se radi o prevari. Uznemirilo ju je to što poziv dolazi iz Moskve, jer Ukrajina ima napete odnose s Rusijom.
Dodala je da joj je bilo teško da gleda seriju.
– U njoj je bilo puno neistine. Prikazali su me kako stojim i držim cipele supruga na sahrani. Da, istina je da su ga pokopali bez cipela na nogama, ali cipele su bile pored njega – rekla je ona.
Iz kompanija HBO i Skaj rekli su da su tokom snimanja često sarađivali sa Ljudmilom Ignatenko i da ona ni u jednom trenutku nije rekla da ne želi da se u seriji ispriča priča o njoj ili suprugu.
Izvor: B92.net