PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Otvoren najduži most u Evropi (video)

Foto: AP

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je danas svečanom puštanju u saobraćaj željezničkog mosta na Krimu, dugog 19 kilometara.
Putin je bio u kabini mašinovođe na otvaranju najdužeg mosta u Evropi, koji je koštao 3,6 milijardi dolara. Željeznički most treba da ojača veze između Rusije i Krima i prevoz karga.

Foto: AP

Putin je čestitao radnicima na završetku posla, navodeći da je time dokazano da Rusija ima sposobnosti da završava velike infrastrukturne projekte.
Prema njegovim riječima, očekuje se da sljedeće godine bude prevezeno 14 miliona putnika i 13 miliona tona robe novim željezničkim mostom.
Putnički saobraćaj novim mostom krenuo je danas, a prevoz robe počeće u julu, najavio je ministar transporta Jevgenij Ditrih.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. godine. Ukrajina je zbog toga blokirala transport robe svojom teritorijom, a blokira se i prelaz trajektima iz ruskog dijela Crnog mora.
Drumski saobraćaj se odvija paralelnim mostom za automobile koji povezuje Kerčko polustrvo i Azovsko more, otvoren u maju 2018. godine, prenio je AP.
Izvor: Blic.rs