Porto Novi
ART SLAJDER

ZORAN PREDIN ZA MNE MAGAZIN: U Sloveniji je veliko interesovanje za novogodišnji program u Kotoru

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

 Slovenački sastav ,,Lačni Franz” donijeće 31. decembra na Trg od oružja u Kotoru pjesme koje se prenose s generacije na generaciju već 40 godina. Kako za Montenegro magazin kaže vođa grupe Zoran Predin, u Sloveniji vlada veliko interesovanje za ovaj nastup, upriličen u sklopu manifestacije ,,Rock New Year Kotor 2020”.
Dodaje da je ,,Lačni Franz” poziv organizatora obradovao i nagradio. Kaže da je za njega kao autora rok žanr onaj u kojem je najslobodniji.
Sa njim smo razgovarali o slobodi, ,,gladi” za rokenrolom, o saradnji sa Sergejom Ćetkovićem, o osjećaju kako je snimati film o njemu i o budućnosti kantautorstva i rok muzike.  
Za kraj je Predin poslao poruku svima koji budu došli na nastup ,,Lačnog Franza” u Kotor.

Foto: Arhiva Lacni Franz

Koliko Vam znači poziv organizatora da budete sa ,,Lačnim Franzom” dio rokerske Nove godine u Kotoru?

– Sa oduševljenjem čestitam na rokerskom stavu kotorskih vlasti, zbog kojih i u Sloveniji vlada veliki interes za dolazak u Kotor. Poziv organizatora nas je obradovao i nagradio istovremeno. Baš se radujemo nastupu.

Nakon 40 godina rada, da li ste još ,,gladni” rokenrola?

– Možda još više nego ikad. Rokenrol je naša sigurna luka u moru punom populizma i lošeg ukusa. Meni kao autoru je rok žanr onaj u kojem sam najslobodniji.

Rokeri su uvijek ,,pokazivali zube”, odnosno, ono što ih je odlikovalo jeste sloboda da kažu kroz muziku onako kako stvari stoje. Koliko je Vama ta sloboda donijela, a koliko možda i odnijela?

– Nažalost se u posljednjih 20 godina slika promjenila. Muzika više nije nosilac društvenih promjena. Uz rijetke izuzetke, postala je samo posao i zabava. No, bendovi sa kojima nastupamo u Kotoru su takvi izuzeci. Bajagina poetika, Canetov kategorički stav prema gluposti i Kekinove antinacionalističke pjesme su najbolje moguće društvo.

Foto: Arhiva Lacni Franz

Što možete reći o albumu koji ste snimili na slovenačkom i hrvatskom jeziku ,,Ladja Norcev/Svako dobro in akustična Nova nebesa/Akustična pusa”?

– Prvi Ladja norcev/Svako dobro je električni indie rock album, a drugi Nova nebesa/Akustična pusa prvi akustični album ,,Lačnog Franza”. Posebni su u tome, da imaju iste pjesme u hrvatskoj verziji potpuno drugačije tekstove.

Kako je bilo sarađivati sa Sergejom Ćetkovićem i kada će biti objavljena duetska numera ,,Stari moj”?

– Bilo je interesantno i uzbudljivo. Snimali smo u Zagrebu i Beogradu. Pjesma je vrhunska. Prva liga. Prva moja kancona. Mislim da će je Sergej objaviti u januaru 2020.

Kakav je osjećaj kada snimaju film o Vama?

– Moram priznati, da nije bilo jednostavno za potrebe scenarija sjetiti se redosljeda događaja od 1979 . pa do danas. Kada, šta, gdje i s kim. Scenario će me predstaviti u svim bojama. Moje tamne i svijetle trenutke. Radujem se filmu režisera Slobodana Maksimovića s radnim naslovom Praslovan, koji će biti gotov 2021. godine.

Kažete da ne volite mnogo da pričate o prošlosti. Kako onda vidite budućnost kantautorstva i rok muzike?

– Najnovija generacija je ponovo buntovna. Razmišljaju svojom glavom i više ne nasjedaju lažnim vjestima i anonimnim komentarima. Za njih broj internetnih lajkova više nije znak kvaliteta.

Koju rok poruku biste poslali svima koji dođu da čuju ,,Lačni Franz” tog 31. decembra u Kotoru?

– Bije nas glas, da svoje ljute i provokativne pjesme sviramo glasno i beskompromisno, a svoje balade nježno i sjetno. Dođite pa se uvjerite. Biće nam drago. Vidimo se!
Bojana Radonjić