PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

SIMPSONOVI SLAVE 30. ROĐENDAN: Tri decenije nezaustavljivog smijeha

Foto: FOX

Prošlo je tačno trideset godina otkako su Simpsonovi sjeli na kauč porodične kuće u Springfildu, uključili televizor i pogledali prvu zvaničnu epizodu serije.

Iako su se od 1987. godine pojavljivali u emisiji Trejsi Alman Šou u kratkim insertima, 17. decembra 1989. emitovana je prva epizoda prve sezone Simpsonovih.

Epizoda pod nazivom Simpsons Roasting on an Open Fire emitovana pred sam kraj decenije, označila je početak nove ere -ova američka porodica nastaviće da zasmijava gledaoce širom svijeta narednih 30 godina.

Simpsonovi u 150 riječi

Njihovim imenima kumovao je tvorac serije, Met Groning, nazvavši ih po članovima njegove porodice. Jedino je sopstveno ime zamijenio Bartom.

Homer, trapavi i lijeni radnik u nuklearnoj elektrani stereotipni je prikaz disfunkcionalne „glave porodice”. Mardž, domaćica sa frizurom koja prokosi zakonima fizike, jedina je sposobna da održi porodicu na okupu. Bart je najstarije dijete, stalno kažnjeno u školi, kojem je hobi upadanje u nevolje. Lisa, čija inteligencija umnogome nadmašuje sve članove porodice, je vječno neshvaćena zbog naprednih životnih stavova. Megi – beba koja proizvodi samo zvuk cuclanja, takođe je jedan od glavnih likova serije.

Simpsonovi žive u Springfildu, ali nije poznato u kojem, jer u Americi ima više od 30 Springfilda. Sam Springfild je, po potrebi serije, ,,dobijao” rijeku, planine, more i pustinju.

Simpsonovi u (pop)kulturi

Simpsonovi su već 1997. godine nadmašili porodicu Kremenko, koja je do tada držala rekord za najduže emitovanu animiranu seriju u udarnom terminu.

Prepoznatljivi likovi, koje je Met Groning namjerno obojio u žuto kako bi se „isticali dok ljudi mijenjaju TV kanale”, nalazili su se svuda, čak i izvan ekrana.

Simpsonovi su bili toliko popularni da su devedesetih godina direktori škola u Americi zabranjivali učenicima da nose majice sa likom Barta, smtarajući ga lošim uzorom.

O njihovom uticaju svjedoči i to da je 2001. godine, Oksfordski rječnik uvrstio čuveni Homerov uzvik „Dou” (d'oh).

Kako stoji u rječniku, ovim uzvikom se „izražava frustracija usljed shvatanja da su stvari krenule nizbrdo ili ne onako kako ste vi planirali, ili je neko rekao ili uradio nešto nesmotreno”.

Slavne ličnosti u Simpsonovima

Iako su glavne zvijezde zapravo glumci koji pozajmljuju prepoznatljive glasove porodici Simpson i ostalim stanovnicma Springfilda, od početka devedsetih se ustalila tradicija gostovanja poznatih ličnosti u seriji.

Džejsm Erl Džouns, najpoznatiji po glasu Darta Vejdera, bio je narator u prvoj epizodi Treehouse of Horror, kratkim horor pričama povodom Noći vještica.

Homeru je u jednoj epizodi pomogao i Džoni Keš, koji mu se javio u formi duha kojota.

Džordž Harison mu je rekao gdje su najbolji kolači, a i Pol Makartni i Ringo Star su takođe svratili u Springfild.

Jedna od Prijatelja, Liza Kudrou, nakratko se sprijateljila sa Lisom, Skali i Molder su zazvonili na vrata, a zapaženu ulogu je imala i Meril Strip.

Stiven Hoking, Kim Besindžer i Deni Devito su među više od 800 glumaca, muzičara, naučnika, političara, pisaca, strip autora i sportista koji su pozajmili glasove fiktivnim likovima ili sebi samima.

Iako je pojavljivanje u Simpsonovima postalo stvar prestiža, postoje i oni koji su izričito odbili da gostuju.

Tom Kruz, Brus Springstin i Prins nisu pristali da pozajme glasove u nekoj od epizoda. Nijedan od predsjednika SAD nije prihvatio ponudu, iako su scenaristi bili veoma kreativni.

 

Izvor: BBC