PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

LONDON: Naočare Džona Lenona prodate na aukciji za 164.764 eura

Foto: Sotheby's

Čuvene naočare za sunce okruglih stakala koje su propadale legendarnom Džonu Lenonu prodate su za 137.500 funti (164.764 eura), 20 puta više od prvobitne cijene, na Sotbijevoj aukciji u Londonu.

Naočare je prodao Alan Hering, koji je tokom šezdesetih bio vozač Ringa Stara i Džordža Harisona, takođe članova ,,Bitlsa”.

Pronašao ih je zaboravljene na zadnjem sjedištu automobila, 1968. Hering je ispričao kako je jednog dana pokupio Stara, Harisona i Lenona i ,,odvezao momke na posao”.

– Kada je Džon izašao iz kola, primijetio sam da je ostavio naočare za sunce na zadnjem sjedištu i da je jedno staklo ispalo. Pitao sam ga da li želi da ih popravim. On mi je rekao: ,,Ne brini, one su tu samo zbog stila” – rekao je nekadašnji vozač.

On je dodao da ih nikada nije popravio nego ih je čuvao onakve kakve ih je Lenon ostavio.

Foto: Sotheby's

– Džon Lenon i njegove čuvene okrugle naočare za sunce se ne mogu razdvajati (…) To su najlegendarnije naočare za sunce u istoriji rokenrola – rekao je Gabrijel Hiton, jedan od eksperata iz Sotbija.

Na aukciji su ponuđene i druge stvari ,,Bitlsa”, poput biserne ogrlice s zvoncima koja je pripadala Džordžu Harisonu i koja je prodata za 10.000 funti.

Izvor: N1