PREPORUKA ZDRAVLJE

KCCG: U Klinici za očne bolesti počela primjena novih savremenih operativnih procedura

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) počela je primjenu novih operativnih procedura. Naime, oftalmolozi KCCG dr Nemanja Golubović i dr Nikola Cvijović, predvođeni eminentnim konsultantom dr Josipom Kneževićem iz Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba, protekla tri dana radili su operacije suznih puteva savremenom metodom (dakriocistorinostomije, punktoplastikom, kanalikulodakriocistostomijom), saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.
– Ovim metodama rješava se problem hroničnog suzenja oka uslijed zapušenosti suznih puteva, zatim prednje orbitotomije, kao posljedica prisustva tumora sa biopsijom mekih tkiva orbite, rekonstrukcija konjuktivalnog sakusa kod pacijenata kod kojih je došlo do stečenog nedostatka očne jabučice, kao i rešavanje duplih slika kod očne bolesti štitne žlijezde aplikacijom botulin toksina i okuloplastične operacije, koje se do sada nijesu radile na Klinici za očne bolesti – saopštila je dr Danijela Đurović, direktorica Klinike za očne bolesti KCCG
Uvođenjem ovih savremenih operativnih procedura, kako je kazala, Klinika za očne bolesti prati svjetske trendove koji se primenjuju u referentnim oftalmoloških centrima.
– Uvođenjem ovih procedura naša Klinika je obezbijedila benefite, prije svega našim pacijentima jer smo im omogućili veći komfor dobijanjem zdravstvene usluge u svojoj državi, kao i zdravstvenom sistemu. Uštedjećemo značajna sredsta koja su se do sada izdvajala za liječenje van Crne Gore – istakla je dr Đurović.
Pacijentkinja Darinka Ravić sa Cetinja, kojoj su operisani suzni kanali novom metodom, veoma je zadovoljna sa kompletnim tretmanom, uslugom i higijenom, koja je kako kaže, na visokom nivou.
– Ja imam samo sve riječi hvale, kako je ovdje divno. U bolnici nije lako sve ovo održavati. Trebala sam da idem za Beograd na operaciju, ali pošto sam teški bolesnik od kičme ja nijesam mogla putovati pa sam odbila. Došla sam na konzilijum i predložili mi da se operišem ovdje kod nas u Kliničkom centru i tako je i bilo. Baš sam zadovoljna i sa operacijom i sa doktorima i stvarno je sve na visokom nivou, pa da bude i dalje tako i svi ćemo biti zadovoljni – kazala je Darinka Ravić.
U Klinici za očne bolesti godinu i po, zahvaljujući nabavci specifičnog, sofisticiranog instrumentarija, savremenih aparata i edukaciji ljekara, napravljen je ogroman iskorak u hirurškom tretmanu u oftalmologiji. Uvedeno je niz novih procedura, tako da se samostalno rade najsloženije mikrohirurške operacije zadnjeg segmenta oka, što KCCG svrstava u red najreferentnijih ustanova u svijetu. Takođe, sprovodi se dnevna hirurgija operacije katarakti što smo sigurno jedinstven primjer ne samo u region, nego i šire, gdje pacijenti za operaciju katarakte ne čekaju duže od deset dana, navodi se u saopštenju KCCG.