PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Danas je petak 13.

Broj 13 i petak, imaju dugu istoriju simbola loše sreće, a kombinacija ta dva elementa čini petak, 13. u mjesecu, danom od kojeg mnogi zaziru.

Vjeruje se da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na posljednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom.

Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mjesto broj 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja. U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svijetom zavladao mrak.

Praznovjerja u vezi sa brojem 13 vrlo su rasprostranjena i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već se sa 12. direktno prelazi na 14, a u nekim aviokompanijama su riješili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sjedišta na kojem bi trebalo da stoji.

Već stotinama godina se vjeruje da je petak najnesrećniji dan u godini.

U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio “dan za vješanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt, takođe Isus Hrist je razapet na Veliki petak.

Kombinacija petka i 13. dana u mjesecu se od relativno skoro smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznovjerice datira od prije stotinjak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije – paraskevidekatriafobia.

Koliko se broj 13 smatra baksuznim govori i činjenica da mnogi svjetski aerodromi nemaju piste, izlaze, niti sjedišta u avionu pod tim brojem. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

U holandskom gradu Utrehtu, na željezničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima. Više od 80 odsto svjetskih nebodera nema 13. sprat, dok se u nekim zemljama kao što su Amerika i Kanada, sprat označava kao 12a.

Procjenjuje se da svjetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbjegavaju svoje uobičajene aktivnosti.