DRUŠTVO PREPORUKA

UCG: Profesor iz Kine Jianlong Zheng posjetio Institut Konfucije

Na Institutu Konfucije na Univerzitetu Crne Gore danas je organizovana posjeta profesora iz Kine Jianlong Zheng, građevinskog inženjera i jednog od kreatora autoputa u Crnoj Gori.

Posjeta Institutu protekla je uz razgovor profesora Zheng i direktorice Instituta Konfucije Milene Đukanović o dosadašnjoj i budućnoj saradnji.

Milena Đukanović ovom prilikom podsjetila je da je Univezitet Crne Gore najstarija obrazovna institucija u Crnoj Gori, i jedini državni univerzitet, te da već ima 14 bilateralnih naučno – istraživačkih projekata sa Kinom koji su podržani od strane Ministarstva nauke Crne Gore i Ministarstva nauke i tehnologije u Kini.

-Sa Univerzitetom Changsha imamo jedan takav projekat, a ostali su sa drugim univerzitetima u Kini. Takođe, svake dvije godine Ministarstvo nauke raspisuje novi poziv za bilateralne naučne projekte, i ovih 14 je realizovano na taj način. Sljedeće godine, imaćemo ponovo šansu da apliciramo, što je veoma dobra osnova za razmjenu studenata, profesora. Odlučeno je i da sljedeće godine imamo gostujućeg profesora iz Kine, koji će ovdje provesti godinu dana – kazala je Đukanović.

Naučnici sa Univerziteta Crne Gore, kako je dodala Đukanović, su veoma uspješni i priznati u svijetu, i imaju veliki broj objavljenih članaka u internacionalnim časopisima, a kako je Kina lider u naučnoj štampi, saradnja na tom osnovu bi bila izuzetno poželjna.

Profesor Zheng kazao je da je prvi put u Crnoj Gori, ali da dugo osjeća povezanost sa našom zemljom i nacijom, budući da je u mladosti često gledao filmove sa ovog područja koje je Kina emitovala.

Posjeta Crnoj Gori je, kako kaže, ipak prvenstveno motivisana poslovnim razlozima.

-Razlog je najprije to što je kineska kompanija China Communications Construction Group, čiji je podizvođač CRCB preuzela radove za izgradnju autoputa jug-sjever. Građevinska kompanija se nada da će istraživački rezultati o izdržljivosti puta našeg istaživačkog tima biti primijenjeni u ovom projektu. Zbog toga sam i pozvan kako bih izvidio i pružio potrebnu pomoć oko primjene samih istraživačkih rezultata. Naravno, tu je i posjeta Institutu Konfucije – rekao je Zheng.

Crna Gora sa Kinom radi na razvoju infrastrukture, ali i preko Instituta Konfucije sarađuje i na polju kulturne razmjene, dodaje profesor.

-Nadam se da ćemo kroz zajedničko vođenje instituta kao što je Institut Konfucije, težiti ka dobroj komunikaciji i saradnji između Changsha Univerziteta nauke i tehnologije i Univerziteta Crne Gore u oblastima naučnog istraživanja, ličnog usavršavanja i usavršavanja nastavnog osoblja – zaključio je Zheng.

 

D.Markuš
Foto: B. Šekularac