ART SLAJDER

MNE MAGAZIN U BEOGRADU: Sala puna ljubavi na koncertu ,,Bajage i instruktora”

Proslava 35 godina rada grupe ,,Bajaga i instruktori” počela je sinoć na veličanstven način. U salu ,,Sava centra” u Beogradu donijeli su ,,lom”, publika je sve vrijeme bila na nogama, pjevala i na kraju tražila tri bisa. Bila je to noć koja će se dugo pamtiti.
,,Koncert za rok grupu, orkestar i hor”, kako je nazvan ovaj serijal nastupa u ,,Sava centru”, u kojem su, kako za ovaj, tako i za 6, 8. i 9. decembar, karte rasprodate, otvoren je numerom ,,Još te volim”.
– Dobro veče, Beograde! Veliko je zadovoljstvo da rad ove grupe ,,Bajaga i Instruktori” podijelimo sa vama. Ovdje su maestro Vojkan Borisavljević, orkestar ,,Beogradskih solista”, hor ,,Lola” i, naravno, hitovi – kazao je Momčilo Bajagić Bajaga na početku koncerta i zapjevao ,,Zmaja od Noćaja”.
Uslijedile su numere ,,U sali lom”, ,,Mali slonovi”, ,,Dobro jutro”, ,,Bilo bi lako” i ,,Red i mir”.
– Vi ste naši. U ovom vremeplovu uvijek smo ispred sebe imali lijepu publiku. Sve je stalo zauvijek i uopšte nas ne zanima to što godine prolaze, još traje naš sastav – najavio je Živorad Žika Milenković narednu pjesmu – ,,Godine prolaze”.
Publika je s oduševljenjem i na nogama dočekala pjesme ,,Lepa Janja”, ,,S druge strane jastuka” ,,442 do Beograda”, dok je u pjesmi ,,Zažmuri” cijela sala zasvijetlila od mobilnih telefona u još jednom momentu punom ljubavi i emocija.

Sala u trenutku numere ,,Zažmuri”

Njihova srca razgalili su i numerom ,,Ruski voz”, a bilo ih je još.
Pjevala je publika, baš kao i Bajaga, sa srcem i dušom.
Uslijedile su numere ,,Na vrhovima prstiju”, ,,Život je nekad siv, nekad žut”, ,,Veselu pesmu” i ,,Bam, bam, bam”.
Najmlađi gledaoci poređali su se ispred bine, dizali ruke uvis i aplaudirali. Divno je bilo vidjeti publiku svih generacija.

Nataša Tasić bila je gošća u numeri ,,Buđenje ranog proleća”

U pjesmi ,,Buđenje ranog proleća” ušao je prvi put hor na binu, uz sopranistkinju Natašu Tasić. Ovakav spoj publika je pozdravila gromoglasnim aplauzom.
Hor je bio tu i u numerama poput ,,Može da te ubije grom”, ,,Ruži vetrova” i ,,Rimljanima”.

Detalj iz numere ,,Što ne može niko, možeš ti”

Pjevao je Bajaga potom ,,Nek zvona zvone za šampione, daj mi snage i hrabrosti, što ne može niko, možeš ti”, dok su se u pozadini, na velikom bimu ređale fotografije Novaka Đokovića, Ivane Španović, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, nagrađivanih učenika Srbije, violiniste Nemanje Radulovića i drugih.
Što ne može niko, mogu i ,,Bajaga i Instruktori” i beogradska publika, pa su, odjavivši ovom pjesmom koncert, pozvani na bis i to na lijep način, svijetlima mobilnih telefona. Čarolija se tako nastavila uz emotivan solo Aleksandra Loknera, a onda su se te emocije pretopile u numere ,,Od kada tebe volim” i ,,Tišinu”. Divne, istančane zvuke svojim prstima stvarali su, pored Bajagića, Milenkovića, Loknera, preostali ,,Instruktori” Marko Nježić Kića na električnim gitarama, Miroslav Cvetković Cvele na bas gitari i Čeda Macura na bubnju.
– Volimo vas sve, hvala vam puno – poručio je Bajaga.
Ali, to nije bio kraj, publika ih je pozvala na drugi bis u kojem su izbor bile numere ,,Tamara” i ,,Gore dole”. Bila je to 33. otpjevana i odsvirana numera te večeri koja je, iako je publika zvala na treći bis, u 22:54 sata označila kraj koncerta.
U toku koncerta nizale su se crno-bijele fotografije Bajage i nekadašnjih ,,Instruktora”, zatim omoti albuma ovog benda, ali i duhovita sjećanja sa putovanja, pa se tako na jednoj od fotografija vidi Milenković koji čita natpis na vratima sobe iza bine ,,No sex. Champagne room” (Soba sa šampanjcem. Seks nije dozvoljen)
,,Bajaga i Instruktori” pjevaće i 6, 8. i 9. u ,,Sava centru”, dok 1. januara stižu na kotorski Trg od oružja, gdje će nastupiti u okviru manifestacije koja već sada prerasta u tradiciju i jedan je od zaštitnih znakova ovog primorskog grada, a to je ,,Rock New Year”.
Organizator koncerata u ,,Sava centru” je agencija GMR.

This slideshow requires JavaScript.

Tekst i foto: B.R.

kud duga