DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Zbog svinjske kuge, sa granice vraćena 21 tona mesa

Ilustracija

Inspektori za bezbjednost hrane zabranili su prošlog mjeseca uvoz 21.591 kilograma svinjskog mesa, po osnovu naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki mesa i proizvoda od mesa svinja iz zemalja u kojima je prisutna bolest afričke svinjske kuge, piše Dan.

Zbog neodgovarajućeg označavanja, zabranjen je uvoz 6.000 kilograma mlijeka u prahu.

– Tri pošiljke hrane životinjskog porijekla (svježe meso, proizvodi od mesa i mlijeko u prahu) u ukupnoj količini od 27.591 kilograma su vraćene inostranom isporučiocu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa zahtjevima za bezbjednosti hrane. Dvije pošiljke mesa, jedna u količini od 21.069,52 kg i druga od 522 kilograma, vraćene su po osnovu naredbe o zabrani uvoza i tranzita pošiljki mesa i proizvoda od mesa svinja iz zemalja u kojima je prisutna bolest kuge svinja. Jedna pošiljka mlijeka u prahu u količini od 6.000 kilograma je vraćena zbog neodgovarajućeg označavanja, odnosno po osnovu neusaglašenosti sa Uredbom o informisanju potrošača o hrani – navodi se u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane.

Inspektori su zabranili uvoz 903 kilograma tost hljeba, čabate sa maslinama i keksa sa integralnim brašnom i brusnicom zbog povećanog sadržaja deoksinivalenola, mikrotoksina koji u nedozvoljenim koncentracijama izaziva zdravstvene probleme u vidu dijareje, povraćanja i oštećenja jetre.

Izvor: Dan