DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Radovi na dalekovodu Slap Zete gotovi do kraja godine

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) do kraja godine završiće radove na dalekovodu Slap Zete u Danilovgradu, saopšteno je iz te kompanije.

Glavni inženjer za nadzemne vodove Regiona 2 Ranko Šaranović, ukazao je da se sa dalekovoda Slap Zete napaja više od 1.000 korisnika, te da je planirana vrijednost radova oko 1,6 miliona eura.

-Radovi na dalekovodu počeli su 14. oktobra ove godine. Prema dinamičkom planu, rok za završetak radova i na pripadajućim trafostanicama i niskonaponskim mrežama je kraj godine – naveo je Šaranović, dodajući da se trenutno izvode građevinski radovi na zamjeni dotrajalih stubova, ugradnji novih drvenih, AB i čelično rešetkastih stubova, te da aktivnosti na Slapu Zete, dugom 45 kilometara, teku po planu.

Slap Zete se napaja strujom iz trafostanice 35/10 kilovolti Danilovgrad, ima 35 trafostanica od 10/0,4 kilovolti i 569 dalekovodnih stubova. Od tog broja, kako je naveo Šaranović, revitalizovaće se 26 stubnih trafostanica i zamijeniti 379 stubova. Predmet revitalizacije je i 12 niskonaponskih mreža koje pripadaju Slapu i sa kojih se napaja 261 potrošač.

-Radi se na raskresivanju trase ispod dalekovoda, a već od ove sedmice kreću i elektromontažni radovi. Većih problema, osim vremenskih neprilika na koje se ne može uticati, nemamo, a dobra je komunikacija i saradnja sa mještanima i predstavnicima mjesnih zajednica – naglasio je Šaranović.

Premijer u obilasku

Dio dalekovoda Slap Zete nedavno je obišao i premijer Duško Marković sa saradnicima. Predsjednik Vlade je, u razgovoru sa izvođačem radova, ekipama iz CEDIS-a i mještanima, upoznat sa tokom radova i benefitima nakon završetka projekta.

-Nakon revitalizacije dalekovoda, korisnici koji se napajaju sa toga dalekovoda, a to su područja Mandići, Boronjina, Bare Šumanovića, Mijuškovići, Donji Rsojevići, Frutak, Brijestovo, Ržišta, Mosori, Repetitor-Kurilo, Kupinovo, sigurno će imati kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa mnogo manjim brojem ispada i kraćim beznaponskim stanjima – istakli su u CEDIS-u, dodajući da će projekat omogućiti i privredni razvoj tog područja, te da će stvoriti infrastrukturni preduslov za priključenje novih korisnika.

U CEDIS-u ističu da je revitalizacijom mreže obuhvaćena većina seoskog područja Crne Gore.

-CEDIS je spreman da kroz buduće investiranje u revitalizaciju, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih, kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekta u crnogorskim opštinama, elektrodistributivni sistem dovede do nivoa koji će korisnicima obezbjediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom – poručili su u kompaniji.

Cilj stabilno napajanje

CEDIS privodi kraju i radove na dalekovodima Bijela u Šavniku, Dolac u Beranama i Grahovo u Nikšiću. Šef Centra za održavanje mreže od deset kilovolti Ivan Brajović rekao je da CEDIS planira da do kraja januara iduće godine završi i radove na dalekovodima Gubavač i Tomaševo u Bijelom Polju, dok će se do kraja aprila 2020. završiti revitalizacija dalekovoda Krute u Ulcinju.

-Do kraja aprila završićemo i radove na svim niskonaponskim mrežama tih sedam dalekovoda – kazao je Brajović, dodajući da projekat revitalizacije mreže teče planiranom dinamikom.

On naglašava da su odabrani najduži dalekovodi sa najviše ispada i najvećim brojem trafostanica.

-Kako bi napajanje električnom energijom bilo stabilno i u selima, CEDIS će ove godine kroz projekat revitalizacije obnoviti dalekovode Slap u Danilovgradu, Grahovo u Nikšiću, Bijela u Šavniku, Dolac u Beranama, Tomaševo i Grubavač u Bijelom Polju, Krute u Ulcinju – naveli su u CEDIS-u.

Za tri godine 50 miliona

CEDIS će u trogodišnji projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže uložiti više od 50 miliona eura. Projekat uključuje zamjenu dotrajalih djelova dalekovoda, trafostanica i ugradnju novih elemenata mreže u ruralnim područjima.

-Cilj je da se kroz revitalizaciju, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih elektroenergetskih objekata sistem dovede do nivoa koji će korisnicima ruralnog dijela Crne Gore obezbijediti kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom – istakli su u CEDIS-u.

 

Izvor: Dnevne novine