DRUŠTVO PREPORUKA

TRADICIONALNA VINSKA FEŠTA: Vinarija Kutjevo obilježila Martinje u Podgorici

Vinarija Kutjevo večeras je na prigodnoj svečanosti u Capital Plazi u Podgorici obilježila ritual krštenja mladog vina, takozvano Martinje.

Martinje je drevni obred koji se zasniva na vjerovanju da Sveti Martin pretvara mošt u vino, a kojeg se, tradicionalno, pridržava vinarija Kutjevo.

Domaćin ovog događaja, Edin Tuzović, izvršni direktor firme Tuegra, predstavništva Kutjeva u Crnoj Gori, podsjetio je da vinarija Kutjevo još od 1232. godine predstavlja simbol hrvatske vinske kulture i tradicije, kao i da se ovakvim događajima nastoji podstaći i prihvatanje ovog običaja u crnogorskoj vinskoj kulturi.

-Crna Gora, kao vinska regija, zaslužuje da ima proslavu Martinja, krštenja mladoga vina. Pokušavamo već nekoliko godina da doprinesemo da taj ritual u našoj zemlji zaživi, a ovoliki broj ljudi koji prisustvuje Martinju večeras pokazuje da smo na dobrom putu da ostvarimo taj cilj – kazao je Tuzović.

Darko Puljišić, gradonačelnik Slavonske Požege, čestitao je večerašnje Martinje, i podijelio sa posjetiocima svoje utiske o Crnoj Gori.

-Ovdje su, kao i u mojoj Požegi, najvažniji resurs ljudi. Ja u vašoj zemlji vidim puno dobrih, kvalitetnih ljudi. Veže nas prekrasna vinska priča – Kutjevo. Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje sa vama večeras – kazao je Puljišić.

Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić prisjetio se vjerovanja vezanog za Svetog Martina, zaštitnika vinogradara, i poželio vinariji uspjeh u poslovanju.

-Hrvatska tradicija već živi ovdje u Crnoj Gori, i kuje je divno prijateljstvo između naših naroda i država. Uobičajno je na ovaj dan prisjetiti se Svetoga Martina i njegovog djela kada mu je, kao konjaniku, prišao siromašni prosjak, a Sveti Martin je, vidjevši ga na hladnoći, mačem presjekao svoj plašt, i njime ga ogrnuo. Sveti Martin, osim što je zaštitnik vojnika i vinogradara, štiti i bivše alkoholičare. Lijepo je što smo ovdje večeras okupljeni iz više od 20 zemalja – kazao je Grubišić.

Gostima je prikazan kratak film o obilježavanju Martinja u Hrvatskoj, na kojem su predstavljene ljepote kutjevačkih vinograda, i običaji kojih se pridržavaju vinogradari.

Po starom slavonskom običaju, kako je rečeno, svake godine se pristupa pretvaranju mošta u vino. Martinje tako označava kraj jeseni, početak zime kada su svi radovi u vinogradima gotovi. Nijedne godine mošt nije postao vino bez poštovanja ovog obreda uz molitvu i zahvalnost Svetom Martinu, zaštitniku vinara.

Tako su i ove godine, Vlado Bauer kao vinski kardinal, zajedno sa vinskim ministrom Igorom Kovačevićem, pristupili obredu krštenja vina.

Laskava titula vinskog kuma ove godine pripala je biznismenu Blagoti Baći Radoviću, koji je izrekavši zakletvu, krstio vino.

-Iskreno mi je zadovoljstvo što sam večeras izabran za vinskog kuma. Veliki sam ljubitelj vina. Srećno, i želim mnogo uspjeha – poručio je Radović.

Uz degustaciju kvalitetnih Kutjevačkih vina, posjetioci su imali priliku da uživaju u muzičkom programu, za koji su bili zaduženi Kutjevački tamburaši i The Grupa.

This slideshow requires JavaScript.

D. Markuš
Foto: B. Šekularac