Porto Novi
PREPORUKA SPORT

DEJVIS KUP: Trofej pripao Španiji

Foto: Davis Cup

Španija je večeras osvojila Dejvis kup, i to u Madridu. U ,,Magičnoj kutiji” (Caja Magica), kako se zove višenamjenski stadion na kojem su igrali, Španci su od početka turnira stvarali čaroliju.
Tako je bilo i večeras. U prvom meču Roberto Bautista-Agut, samo tri dana nakon očeve smrti, vratio se u reprezentaciju i pobijedio Kanađanina Feliksa Ože-Aljasima 7:6, 6:3, a Rafael Nadal slavio protiv Denisa Šapovalova (Kanada) 6:3, 7:6.

Serđi Brugera, Rafael Nadal, Roberto Bautista-Agut, Pablo Karenjo-Busta, Felisijano Lopes i Marsel Granoljers (foto: Davis Cup)

Ovo je šesta titula za Španiju u ovom takmičenju. Osvajali su je 2000, 2004, 2008, 2009, 2011. i sada, 2019. Ovogodišnju reprezentaciju Španije činili su Rafael Nadal, Roberto Bautista-Agut, Pablo Karenjo-Busta, Marsel Granoljers i Felisijano Lopes. Selektor je bio Serđi Brugera.
– Toliko toga se desilo – smrt oca Roberta Bautiste-Aguta, Marsel je imao problema sa bolom u leđima. Tako da, presrećan sam – rekao je nakon meča Nadal kojem su samo nekoliko trenutaka ranije lile suze niz lice dok je govorio Bautista-Agut.
Bautista-Agut kazao je da je ovaj dan san za njega.
– Bila je ovo nevjerovatna sedmica. Svaki igrač, posebno Rafa, bio je izuzetan. Hvala vam što ste ovdje – rekao je Bautista-Agut.
Brugera je rekao da je bilo puno emocija u timu.
– Roberto je juče sahranio oca, a danas dao sve od sebe da pobijedi. Ne znam kako je to uspio. Nadal je vanzemaljac. Navijači su bili nevjerovatni – kazao je Brugera.
Publika je glasala za najinspirativnijeg igrača turnira, pa je i taj trofej večeras pripao Rafaelu Nadalu.
B.R.