PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Nar blagotvorno djeluje na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem

Nar ili šipak (Punica granatum) je voće koje se još u antičko doba koristilo kao lijek, a zbog velikog broja sjemenki smatran je simbolom plodnosti, koji donosi sreću u kući.

Potiče iz predjela koji se proteže od Irana do sjeverne Indije, odakle su ga Stari Grci prenijeli na Mediteran. Odatle je sa Mavarima stigao u Španiju, a Granada je po njemu dobila ime. Drevni Egipćani sahranjivani su sa ovim voćkama, jer su vjerovali da simbolišu nadu u novi život. Nar je takođe bio obožavano voće i kod proroka Muhameda, a vjerske slike često prikazuju i Djevicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar.

Nar je bitan dio libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi djelovi ploda koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Mnoge studije su potvrdile da nar spada među najljekovitije voće na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Sto mililitara nara sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe. Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidansnog djelovanja. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i pomalo kisjelkast ukus.

Za sok nara dokazano je da ima veće antioksidansno djelovanje čak i od crnog vina i zelenog čaja. Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od nara dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

Ulje sjemenki i fermentisani sok nara sprječavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate.

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primijećeno je pozitivno djelovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe da je za ublažavanje tegoba u klimaksu dovoljno uzimati jedan nar na dan, jer se u njemu nalaze materije veoma slične estrogenima, što pozitivno utiče na nivo hormona.

 

Izvor: Nezavisne