MODA SLAJDER

ZAVRŠEN MASTER FASHION WEEK MONTENEGRO: Snažna poruka kolekcije ,,Amazonija” Milene Đurđić za kraj

Modna manifestacija ,,Master Fashion Week Montenegro” završena je sinoć u Event centru ,,Imanja Knjaz”.

Trećeg dana, pod nazivom „Mercedes-Benz Fashion Day“, kolekcije su prikazale Maja Velimirov, Bojana Čelebić, Isidora Ceković, Mirjana Šarac i i Milena Đurđić.
Maja Velimirov predstavila je kolekciju pod nazivom ,,Maja”. Prvi dio bio je posvećen djeci, pa su tako u njenim modelima prošetale male dame u crnim i bijelim haljinama, te bijelim kompletom sa pantalonama izrađenim od čipke. Drugi dio činile su kreacije za odrasle- asimetrične haljine, haljine sa izrezima, kratkim i dugim, prozirnih i zatvorenih tkanina, u bijeloj, crnoj, smaragdnoj i ljubičastoj boji. Pored haljina, prikazani su kompleti, pantalone, šorts i jakna.

This slideshow requires JavaScript.

Bojana Čelebić, koja je nedavno diplomirala na Fakultetu za dizajn i mulutimediju, odsjeku Modni dizajn, prvom revijom oduševila je modnu publiku. Zimsku idilu činila je kolekcija ,,The Whisper of Winter”. Manekenke su hodale u interesatnim kaputima, a dodatnu upečatljivost predstavljali su u pozadini, na velikom bimu, planinski vrhovi pod snijegom. Kaputi su bili u bijeloj, krem, smeđoj, teget, plavoj, crvenoj nijansi, sa kapuljačom i bez nje, sa krznom na rukavima i u donjem dijelu, te zanimljivim ručno rađenim detaljem. U kolekciji je, od materijala, viđena vuna i kašmir, vještačko krzno i na pojedinim modelima ručno pletena vunica.
– Večerašnje predstavljanje nije bilo predstavljanje moje diplomske kolekcije, to me očekuje u narednom periodu. Večeras je predstavljena kolekcija koju sam započela tokom studija, ali sam po završetku odlučila da je ovo pravo vrijeme za nju. Nisam mogla, s obzirom da sam bila u bekstejdžu, sve dovoljno dobro da vidim, ali čekam da čujem rekacije. Zaista se nadam da je sve proteklo onako kako sam zamislila i da su reakcije publike pozitivne – objasnila je Čelebić nakon revije za MNE magazin.
Kazala je da je izradu kaputa  započela spontano, najprije za sebe.

This slideshow requires JavaScript.

-Odlučila sam, s obzirom da sam naišla na dosta pozitivne komentare meni bliskih ljudi, da uradim cijelu kolekciju kaputa i da je posvetim svojoj zemlji zato što je ovo moje prvo predstavljanje i htjela sam da pokažem odakle potičem – istakla je Čelebić za MNE magazin.

Iz Crne Gore publika se ,,preselila” na kaubojska polja Amerike. Isidora Ceković, u kolekciji ,,Field of Dreams” bila je inspirisana seoskim predjelima ove zemlje, pa su se tako, pri izlasku modela, na velikom bimu smjenjivale slike kauboja na konjima na poljima. Kaubojski šeširi bili su ukombinovani sa bijelim, crnim, šarenim, pastelnim haljinama i kaputima, sa resama, metalnim nitnama, čipkom, vezom. 

This slideshow requires JavaScript.

Mirjana Šarac prikazala je muško-žensku kolekciju. Oversajz je dominirao ovim kreacijama, na jaknama, kaputima, džemperima, pantalonama jarkih i zagasitih boja. Kaputi za dame i šal za muškarce imali su detalje poput velikog lišća.

This slideshow requires JavaScript.

Milena Đurđić zatvorila je ,,Master Fashion Week Montenegro” kolekcijom ,,Amazonija”. Đurđić je ostala vjerna onome po čemu je prepoznatljiva – višeslojnosti, originalnosti i društvenoj angažovanosti. Priču o najvećoj prašumi svijeta koja je prije samo nekoliko mjeseci gorjela započela je Đurđić umirujućom muzikom, da bi nakon toga te zvuke zamijenili zastrašujući, grmeći i upozoravajući tonovi. Članice Rukometnog kluba Podgorica unijele su potom na pistu sadnice, dok je na bimu prikazana Amazonija. Već sa izlaskom prvog modela u dugoj haljini boje vina i u istobojnom sakou, počeo je aplauz. Revija je bila podijeljena u tri cjeline. Predstavljeni su modeli haljina, pantalona,  jakni sa kapuljačom… modeli asimetričnog kroja, te višeslojne kombinacije. Od boja dominirale su zelena, boje jeseni i crna. Muškarci su nosili crne i zelene pantalone i jaknu, te sivo odijelo.  Defile je pratio izlazak članica Rukometnog kluba Podgorica, kao i Milene Đurđić u bijelim majicama sa zelenim natpisom ,,Save the Amazonia” (Spasite Amazoniju). ,,Bravo”, čulo se iz publike.

This slideshow requires JavaScript.

– Nisam imala vremena da ,,udahnem” sve reakcije, komentare… U svakom slučaju, zadovoljna sam zato što sam nakon dvije godine prikazala kolekciju, jer su ljudi, publika očekivali ovu kolekciju. Samim tim, bilo je jedno opterećenje više, ali prvi komentari koje čujem jesu veoma dobri – prenijela je Đurđić utiske za MNE magazin nakon revije.
Specijalna gošća manifestacije bila je teniserka Danka Kovinić.
– Bilo je divno, zaista. Svake godine sam tu za odmor i  volim da dođem da ispratim Crnogorsku nedjelju mode – kazala je ona nakon revija za MNE magazin.
Kovinić je godinu završila na 86. poziciji WTA liste.
– Prezadovoljna sam. S obzirom da sam počela sa lošijim rangom, morala sam da idem na niže turnire, tu sam imala dobre rezultate, poboljšala sam rang, obezbijedila sam glavni turnir Australian opena, što je, takođe, bio jedan od ciljeva. Za narednu godinu 
cilj  Teniske akademije ,,Tipsarević”, čija sam članica, jeste da se  plasiram u ,,top 50”. Voljela bih da se ostvari, jer bi to bio dobar uspjeh i za mene i za Crnu Goru i to bi značilo da ću se opet kvalifikovati za Olimpijske igre u Tokiju – poručila je Kovinić u razgovoru za MNE magazin.

Direktor Nacionalne modne komore Crne Gore Srđa Lubarda za MNE magazin sumirao je utiske.
– Uvijek kažem, težimo da budemo sve bolji i bolji i mislim da to radimo iz godine u godinu, idemo naprijed, tako da se nadamo da će biti tako ubuduće. Trudimo se – rekao je Lubarda za MNE magazin.
Zanimalo nas je i kakvi su utisci bili gostiju iz Švajcarske i Italije.
– Rekli su da smo mi Serija A za Italiju. To je veliki kompliment za mene – otkrio je Lubarda za MNE magazin.
Oficijelna šminka ove večeri bila je ,,Paese”, dok je za frizure bio zadužen tim Kuće mode i ljepote ,,Zoran”.
,,Master fashion week Montenegro XXVI”, u organizaciji Nacionalne modne komore Crne Gore, bio je podržan od Melia Budva-Petrovac. Generalni partner bila je kompanija Master Inženjering koja gradi Master kvart u Podgorici, uz slogan ,,Čuvajmo prirodu’’, kako je glasila reklamna kampanja ove modne manifestacije u medijima.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac