PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Danas se obilježava Svjetski dan djeteta

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javno mnjenje i ustanove na potrebu zaštite maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 20. novembra 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Međunarodni dan djeteta se obilježava u svijetu od 20. novembra 1989. godine.

Dječja prava su utvrđena Kovnencijom o pravima djeteta, koju su ratifikovale 193 zemlje, a osnovni principi Konvencije su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes djeteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Obilježavanjem ovog dana,žele se podstaći organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ona temelj izgradnje naprednog društva.

Iz Unicefa poručuju da se uprkos ogromnom napretku koji je ostvaren za djecu od usvajanja Konvencije o pravima djeteta 1989. godine, prava miliona djece krše svakoga dana.

Najveći od svih izazova jeste siromaštvo koje prouzrokuje i druge probleme sa kojima djeca u 21. vijeku ne bi trebalo da se suočavaju. Pored siromaštva, veliki problem djece jeste i nevakcinacija, ali i neadekvatna ishrana, kao i nedovoljna socijalizacija i obrazovanje koji su veoma važni za razvoj djeteta.

Djeca su često izložena nasilju i nasilnim metodama vaspitavanja kod kuće, što doprinosi njihovom negativnom razvoju.

Posljednjih godina sve je učestalije i vršnjačko nasilje, i to najčešće među djecom osnovnih, ali i srednjih škola.

 

Izvor: B92