PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Danas je Međunarodni dan muškaraca

Međunarodni dan muškarca obilježava se širom svijeta 19. novembra već 20 godina unazad, s ciljem da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju muškaraca i dječaka, koji oni često zanemaruju, ali i kako bi se skrenula pažnja da muškarci imaju kraći životni vijek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se i u cilju poboljšanja rodnih odnosa, kao i promovisanja rodne ravnopravnosti. Ovaj dan prvi put je obilježen 19. novembra 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u više od 60 država. Za to je zaslužan doktor Džerom Tilaksing sa Vest Indis koledža.

-Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima – objasnio je on.

Život muškaraca često se povezuje sa fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju. Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primjere, naglašavajući pritom njihovu pozitivnu ulogu u društvu. Uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

Izvor: B92