BILI SMO MODA

PODGORICA: Prva noć Master Fashion Week Montenegro (foto)

Internacionalna smotra mode i dizajna ,,Master Fashion Week Montenegro XXVI” otvorena je sinoć i trajaće do srijede.
Najnovije kolekcije u Event centru Imanja Knjaz u Podgorici, u okviru ,,Dolce Gusto Fashion Daya”, predstavili su Milena Vujačić, Boško Jakovljević, Mirjana Šarac, Ana Vasiljević i brendovi ,,Enrico Marinelli”, ,,JoyMiss”. 
,,Master Fashion Week Montenegro XXVI” kolekcijom ,,Divine” otvorila je Milena Vujačić. Kroz večernje haljine, duge i kratke, asimetrične, sa izrezom i zatvorene, lepršave i uz tijelo, prozirne, preovladavali su čipka i ručni rad. Od boja su bile zastupljene bijela, siva, zelena, ciklama i boja vina. Za kraj je Vujačić ostavila bijele vjenčanice čije je prikazivanje publika propratila aplauzom.

This slideshow requires JavaScript.

Dizajner iz Srbije Boško Jakovljević, kako je publika to već navikla od njega, donio je originalnost, individualnost i savršen kroj u kolekciji ,,Martini Vesto by Boško”. ,,Baby Jane” u prvom dijelu i ,,Infatuation” u drugom, obje numere Roda Stjuarta, pratile su hod manekena. Tako su označile inspiraciju za ovu kolekciju, muziku osamdesetih i zvijezde te ere. Nije to bilo sve čime je ovaj dizajner bio inspirisan pri izradi odijela za jesenju kolekciju. Kroz dezene se ogledao i uticaj Afrike, ali i filmova. Šare su bile perfektno uklopljene, baš kao što je to bio slučaj sa ostalim uklapanjima poput šalova i kačketa sa odijelima, te cipela i patika. Poruka ove kolekcije koja se mogla vidjeti na velikom ekranu jeste ,,Put the Good Feeling on Repeat” (Stavite dobar osjećaj na ,,ponavljanje”). U trećem, završnom dijelu specijalna gošća, ovogodišnja predstavnica Srbije na ,,Pjesmi Evrovizije”, Nevena Božović otpjevala je autorsku pjesmu ,,Sanjam”, a onda sa manekenima i Jakovljevićem prošetala pistom, uz dug aplauz publike.

This slideshow requires JavaScript.

Mirjana Šarac iz Podgorice predstavila se kolekcijom za djecu, u sklopu brenda ,,Mino”. Preslatki mališani osvojili su srca publike, plešući, skačući i šaljući poljupce uz pjesmu ,,Mali slonovi”. Bila je to kolekcija za dječake i djevojčice. Vedre su bile i boje na haljinama, jaknama, pantalonama, majicama i trenerkama. Publika je defile ispratila uz upaljene mobilne telefone i nakon toga držanjem ritma rukama.

This slideshow requires JavaScript.

Italijanski brend ,,Enrico Marinelli” predstavio je kolekciju za jesen -zimu 2019/20. 

Činili su je odijela, kaputi, jakne, džemperi i pantalone. Kolekcijom je preovladavala siva boja.

This slideshow requires JavaScript.

Modna kuća  ,,JoyMiss” prikazala je kolekciju za jesen-zimu 2019/20 pod nazivom ,,Alhemija”.
Veče je zatvorila Ana Vasiljević. Prvo predstavljanje pred crnogorskom publikom bilo je efektno. ,,Silence Under Lines”, odnosno tišina između redova, bila je inspirisana Japanom i Murakamijem, pa odatle i pjesma ,,Big in Japan” uz koju su modeli hodali pistom, ali i neobični dizajn, geometrija, dekonstrukcija i višeslojnost, s detaljima poputiscrtane linije posred lica i kose vezane u rep. Manekenke su podsjećale  na moderne samurajke u kimonima. Kolekciju je odlikovala i asimetrija na haljinama, kaputima, kompletima, a preovladavale su crna, bijela i magenta na pamuku, krepu, žoržetu, veluru, trikotaži i keperu.

This slideshow requires JavaScript.

Direktor Nacionalne modne komore Crne Gore Srđa Lubarda bio je zadovoljan na kraju prve večeri.
– Uvijek sa velikim stresom i naporom dočekujemo ovu manifestaciju, ali, zadovoljan sam. Ljubitelje mode u naredna dva dana očekuje bogat program i interesantne revije – rekao je Lubarda za MNE magazin.
Oficijelna šminka bila je ,,Farmasi”. Šminkerka je bila Marija Ivanović – Šuković, dok je za frizure bila zadužena Kuća mode i ljepote ,,Zoran”.
Večeras, takođe od 20:30 sati, u okviru „Obuća Minja Fashion Day-a“, kolekcije će predstaviti Marina Banović-Džuver, ,,Atelier Simone by Ana Simone” iz Beograda, Fashion store VENS sa gošćom iznenađenja,  Lidija Burić i pobjednica Evropskog modnog festivala iz Italije Mariarosaria Venditto.

,,Master fashion week Montenegro XXVI”, u organizaciji Nacionalne modne komore Crne Gore, podržan je od Melia Budva-Petrovac. Generalni partner je kompanija Master Inženjering koja gradi Master kvart u Podgorici, uz slogan ,,Čuvajmo prirodu’’, kako glasi reklamna kampanja ove modne manifestacije u medijima.
Zaštitna lica manifestacije ,,Master Fashion Week Montenegro XXVI“ su Milena Mačić, Balša Zajić i Milica Mijanović. Naslovnu fotografiju radio je Aleksandar Jaredić, vizuelno rješenje smjer modni dizajn UDG, Grafika Ranko Todorović, šminku Marija Ivanović -Šuković, frizure Kuća mode i ljepote ,,Zoran”, outfit – manekenke Maja Velemirov, maneken Mirjana Šarac. Oficijelna frizura crnogorske nedjelje mode je Kuća mode i ljepote ,,Zoran“. Oficijelni fotografi su Anes Lekić, Blacky foto, Nikola Pejović i Filip Roganović. Glavni medijski sponzori su FOS Media, Pink M, A1, Drugačija radio stanica, Gracija, MNE magazin i Exclusive Montenegro.

B.R.
Foto: B. Šekularac

( Više fotografija u foto galeriji)