Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Od danas obavezna upotreba zimskih guma

Ilustracija

Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila od danas je stupila na snagu i trajaće do 1. aprila. Vlasnik vulkanizerske radnje Aleksandar Vujačić kaže da je potražnja za gumama veća nego prethodnih dana, te da gume uvijek treba kupovati prema namjeni. Ističe da je raspon cijena veliki i kreće se od 40 pa do 130 eura po gumi, javlja Nova TV.

Petar Janković je požurio, ne bili ispoštovao zakonski rok da na četvorotočkašu zamijeni gume.

– Uzeli smo zimske gume, ljetnje smo ostavili… Pošto radimo preko firme, nisam upućen u cijenu, ali ta procedura mora da se ispoštuje – kaže Janković za TV Nova M.

Da se procedura mora poštovati, saglasni su i iz Uprave policije.

– Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila biće obavezna od 15. novembra ove pa sve do 1. aprila naredne godine. Naredba propisuje da je upotreba zimske opreme obavezna za sva motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju na svim putevima, ukoliko postoje zimski uslovi na putu.

Zbog toga su danas u vulkanizerskim radnjama imali pune ruke posla.

– Kupuju se jednako i one najeftinije i najskuplje. Generalno, ljudi žele da kupe dobru gumu, jer dobra guma znači bezbjednost i uvijek gumu treba kupovati prema namjeni – istakao je Aleksandar Vujačić za TV Nova M.

Prema riječima Vujačića u vulkanizerskim radnjama, možete naći različite vrste guma po različitim cijenama.

– Raspon cijena je veliki, ali recimo za neka vozila, tipa ,,golf”, ,,audi”, gume koštaju od 40 eura, guma od šesnaest inča 50 do 100 eura, a od sedamnaest inča od 50 eura do 130 eura – rekao je Vujačić za TV Nova M.

Ukoliko na vrijeme ne zamijenite gume, morate platiti kaznu, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja od 50 do 150 eura, dok je, za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju bez opreme, kazna od 300 do 2.000 eura.

Izvor: TV Nova M