Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Preminuo producent Branko Lustig

Foto: jewishmoments.net/

Jutros je u Zagrebu preminuo istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig (87).

U karijeri je dobio niz značajnih međunarodnih priznanja, 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

– Moj broj je A3317. Dalek je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo – rekao je Lustig nakon što je nagrađen filmskom nagradom Oskar kao najbolji producent 1993. godine za film ,,Šindlerova lista”.

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog jevrejskog porijekla bio je tokom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracionih logora Aušvic i Bergen-Belsen. Većina članova njegove porodice nestala je u koncentracionim logorima širom Evrope, uključujući njegovu babu koja je ubijena u gasnoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je da preživi strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u ,,Šindlerovu listu”, film Stivena Spilberga, kojem je pomogao uvjerljivo da prikaže mučne scene iz koncentracionih logora.

– Sreća me prati još od logora – govorio je.

Lustig je 1955. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Zagrebu, iste je godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom Jadran filmu, u to doba velikom preduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova.

Ubrzo slijedi Lustigov angažman u gotovo svim inostranim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Radio je kao upravnik lokacije (location manager), asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

Od filmova i serija na kojima je tad sarađivao najznačajniji su ,,Sofijin izbor”, ,,Limeni bubanj”, ,,Vjetrovi rata” i ,,Rat i sjećanja”.

Lustig se 1988. seli u SAD, gdje nastavlja da gradi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Blisko je sarađivao s uglednim redateljima Stivenom Spilbergom i Ridijem Skotom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. ,,Pad crnog jastreba”, ,,Hanibal”, ,,Kraljevstvo nebesko”, ,,Američki gangster”…

Dva filma iz toga razdoblja – ,,Šilnderova lista” i ,,Gladijator” donijela su mu nagrade Oskar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji ,,Drug Wars: The Camarena Story” okrunjen je nagradom Emi. Svog Oskara za ,,Šindlerovu listu” 2015. donirao je Muzeju holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Lustig je niz godina bio aktivan u Holivudu, gdje je učestvovao u radu Akademije filmskih umjetnosti i nauka kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Šoah Fondacije, udruženja posvećenog izradi audio-vizuelnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta.

Izvor: espreso.rs