Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NAJVEĆA PLIMA U POSLJEDNJIH 50 GODINA: Djelovi Venecije potopljeni

Foto: Getty images

Djelovi Venecije su potpuno potopljeni uslijed najveće plime koja je pogodila ovaj italijanski grad u posljednjih 50 godina.
Gradonačelnik Luiđi Brunjaro tvrdi da je do poplave došlo zbog klimatskih promjena.
– Sada će Vlada morati da nas čuje. Ovo su posljedice klimatskih promjena… Cijena će biti visoka – napisao je Brunjaro na Twitteru i dodao da će voda ostaviti „trajni trag.”

Foto: Reuters

Voda je dostigla visinu od 1.87 metara, pokazuju podaci centra za praćenje plime. Od kako su mjerenja započeta 1923. godine, plima je samo jednom bila viša kada je dostigla 1.94 metara 1966. godine.
Fotografije ispod prikazuju potpuno poplavljene popularne turističke lokacije i ljude koji se probijaju kroz ulice poslije oluje koja je pogodila Veneciju.

Foto: Reuters

Trg Svetog Marka – jedan od najnižih djelova grada – bio je jedno od najteže pogođenih područja. Crkva Svetog Marka je poplavljena šesti put u prethodnih 1.200 godina, navodi se u dokumentaciji crkve.
Pierpaolo Kampostrini, član savjeta Svetog Marka, izjavio je da su se četiri od tih šest poplava dogodile u posljednjih 20 godina.

Foto: AFP

Brunjaro kaže da je čuvena crkva „ozbiljno oštećena”. Kripta je potpuno potopljena i strahuje se da je voda oštetila noseće stubove.
Dvije osobe su poginule na ostrvu Pelestrina, uskom pojasu zemlje koji razdvaja Venecijanski zaliv od Jadranskog mora. Jednu osobu je udarila struja dok je pokušavala da upali pumpu u kući, a druga je pronađena mrtva na drugoj lokaciji.

Foto: Reuters

Gradonačelnik Venecije već je najavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio da će poplave ostaviti „neizbrisiv trag”.
– Situacija je dramatična. Tražimo od vlade da nam pomogne – napisao je na Twitteru.
Ljudi širom grada su se probijali kroz poplavljene ulice.

Foto: Reuters

Veliki broj lokala je pogođen poplavama. Stolice i stolovi su plutali ispred kafića i restorana.
Radnici u prodavnicama su pokušavali da pomjere robu što dalje od vode kako bi spriječili dalju štetu.
– Grad je na koljenima – rekao je prodavac za italijanski javni servis RAI.
Tri broda su potonula, ali su turisti nastavili razgledanje grada najbolje što su mogli.

Foto: Reuters

Par iz Francuske je izjavio za novinsku agenciju AFP da su „praktično plivali” nakon što su se prevrnule neke od drvenih platformi koje su postavljene u djelovima grada sklonim poplavi.
U srijedu ujutru, veliki broj čamaca bio je nasukan.
Projekat zaštite grada od poplava je pokrenut 2003, a obilježili su ga ogromni troškovi, skandali i odlaganja.
Ograde koje bi trebalo da grad odbrane od poplava testirane su 2013. godine. Iz italijanskog Ministarstva infrastrukture su najavili da će sistem odbrane od poplava na koji su već potrošene milijarde eura, biti predat venecijanskim gradskim vlastima 2021. nakon „finalnih testova”.
Italiju su u utorak pogodile velike padavine, a nevrijeme se očekuje i u narednim danima.
Izvor: BBC news na srpskom