MODA SLAJDER

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER PRED MFW: U kolekciji ,,Nakon Pariza…snovi” plava golubica donosi romantiku

 

Marina Banović-Džuver predstaviće na Crnogorskoj nedjelji mode novu kolekciju simboličnog naziva ,, Après Paris…des substances” (,,Nakon Pariza…snovi”). Rađena s puno emocija, na temu ljubavi, kolekcija, koloritno i u formi odiše romantikom. Ova modna priča, kako kaže dizajnerka za MNE magazin,  nastala je prije njenog odlaska u Pariz, a inspirisana je jednom golubije plavom haljinom. Svaki model je priča za sebe, a kao cjelina kolekcija šalje jasnu poruku ljubavi kroz snove koji se, u kreatorkinoj viziji, ne vraćaju u prošlost niti slute budućnost, već su duboko ukorijenjeni u sadašnjem trenutku.

-Još ranije  u ateljeu je nastala jedna divna golubije-plava haljina i ja sam tada, dok sam je radila, obećala sebi da ću razraditi temu te haljine. Sada su se stekli uslovi da se ta priča pretoči u kolekciju i da je predstavim publici na Master Montenegro Fashion Week-u. Ova priča je pripremana za Pariz, a nisam je predstavila tamo jer su organizatori insistirali na modelima za proljeće/ljeto i zato sam uradila novu kolekciju namjenski za taj događaj.

Nakon Pariza… snovi. Prethodna kolekcija ,,Vilin konjic“ bila je vezana za prošlost. A ova?

– Sve moje kolekcije se oslanjaju jedna na drugi i ako bi ih analizirali hronološki svaka od njih je jedna životna priča. To je zato što ja inspiraciju crpim iz svojih utisaka, emotivnih stanja, putovanja…Ovo je iskorak u odnosu na nešto što sam radila u posljednje vrijeme, u smislu da sam negdje izašla iz te moje bijele faze koja je upečatljiva od 2012. godine. Sad sam inspirisana tom plavom golubicom koja priča neke nove priče. Možda je to trenutno moje stanje emotivno. Ako je asocijacija na ,,Vilinog konjica“ bila prošlost,lepršavost i neuhvatljivost, ova kolekcija je vidljiva, jasna, opipljiva, romantična i odslikava sadašnjost. Kako svaka priča nosi svoju emociju negdje je ovo možda romantičnije od onog što sam planirala da ću raditi, ali se prosto nametnula ta emocija.

Kakva je kolekcija koloritno i u strukturi? Koje boje preovladavaju?

– Kolekcija je rađena u sivo-plavim tonovima, do nježnih roze tonova. U strukturi je razigrana, zanimljive su kombinacije tkanina, pa će se na jednoj haljini naći i čipka i perlice i krzno i perje, ima svih elemenata. Ali, je gledajući kao kompoziciju vrlo svedena jer je ova modna priča ispričana u dvije boje. Kako su sami snovi razliveni tako ni ova priča nije potpuno jasna, ali jeste jasna poruka koju šalje. Poruka je, kao i u prethodnim mojim kolekcijama ljubavna, što znači da je i u ovoj prisutna tema ljubavi. Kolekcija je svečana sa dosta ručnog rada. Same tkanine imaju ručnu doradu, pa i svi završni radovi su rađeni ručno. Kolekciju upotpunjuje nakit Namfleg specijalno izrađena linija za ovu priču. Mala srca i ključići koji ih otključavaju zasijaće te večeri i prenijeti djelić čarobne atmosfere Sacre-Coeur sa Montmartra. Namijenjena je za svečane prilike, ali sadrži i odjevne komade poput kaputa, suknji, pantalona.

Kad se kolekcija ,,raspakuje“ dobijaju se zasebni komadi koje je moguće nositi u svakodnevnoj varijanti. U tome je i poenta da je svaki komad zasebno funkcionalan, što znači da je pored estetskog i upotrebni momenat važan.

U nazivu kolekcije imate Pariz. Koji je najjači utisak nakon predstavljanja modela u gradu mode?

-Pariz nije slučajnost. Postoji neka tajna veza između nas…Montmartre i ja…Odlazila sam tamo skoro svaki dan. Ipak, najjači utisak je predstavljanje kolekcije u Parizu, moj rad tamo.

Činjenica je da se danas u različitim oblastima, pa i u modi svjesno bira komercijalni pristup. Koliko takav pristup ,,guši“ umjetnički izražaj?

-Nekvalitet, površnost, hiperprodukcija, nekompetentnost…na žalost su stali ,,na crtu“ onom umjetničkom u modi. Ipak, mišljenja sam da je to samo jedna prolaznost koju istorija bilježi i u drugim sferama i periodima. Često takve situacije zavise i od socijalno-društvenih okolnosti. Takođe, istorija bilježi epohe mraka u umjetnosti, nauci, društvenim odnosima…Ali , čudno je da se tako nešto javlja u XXI vijeku.

Koliko je teško postići autentičnost u kreacijama?

-Dizajneri, pa i umjetnici uopšte koji zaista imaju dara ne razmišljaju o autentičnosti. Kod njih je rad i izražaj spontan, bez kalkulacija bilo koje vrste, a drugi ga prepoznaju kao autentičnost. U tome je ključ.

Kakvi su planovi nakon Crnogorske nedjelje mode?

-Nakon Crnogorske nedjelje mode nastavljam rad na projektima koji su započeti, pa je rano da sada iznosim detalje.

 

Mn.M.

Foto: Privatna arhiva