PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Lješnik – riznica vitamina

Uz bademe, lješnik je orašasti plod koji sadrži najviše vitamina E, koji štiti od slobodnih radikala i doprinosi zdravlju ćelija cijelog organizma. Svake godine, u svijetu se proizvede više od 800.000 tona lješnika. Za njegovu popularnost najviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrijednosti.

Lješnik je dobar izvor dijetalnih vlakana. Naime, 100 grama lješnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine. Zbog vitamina E i C, lješnici su takođe dobar izbor za jačanje imuniteta.

Kao i ostali orašasti plodovi, lješnici sadrže visok udio omega-3 masnih kiselina, zbog čega su dobra prevencija protiv kardiovaskularnih bolesti te korisna prevencija mentalnih oboljenja povezanih s demencijom. Od minerala, najzastupljeniji su fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, mangan i kalcijum, koji u kombinaciji daju dodatnu zaštitu za srce i krvne sudove, korisni su za zdravlje nervnog sistema, te očuvanje zdravlja i gustoće kostiju.

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lješnici su dobri antioksidansi, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet. Lješnik je jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Tako se u samo dva minuta kuvanja uništi gotovo 90 odsto folata u povrću. Folna kiselina je neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći može dovesti do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

 

Izvor: Nezavisne