DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Podrška zajednici prioritet

Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS od svog nastanka sprovodi aktivnosti na izgradnji dobrih odnosa sa zajednicom. Tako je za nešto više od tri godine postojanja već poznat kao kompanija koja prepoznaje nužnost odgovarajućeg učešća u zajednici kroz aktivnosti u projektima iz oblasti društvene odgovornosti.

Poslovanje preduzeća u savremenim uslovima ne svodi se samo na ostvarivanje dobiti, već kompanije preuzimaju obavezu da svoj rad usmjere na akcije koje će doprinijeti dobrobiti zajednice. Prateći tu logiku, kompanija je i ove godine uradila dosta na polju društveno odgovornog poslovanja. Kao podrška zajednici, sprovedeno je više od 50 aktivnosti u koje je uloženo oko 175.000 eura.

Kako je kazala šefica Službe za korporativne komunikacije u CEDlS-u Marija Jovović, njihove društveno odgovorne aktivnosti usmjerene su u nekoliko pravaca.

-Već tradicionalno, prepoznati smo kao dobra podrška crnogorskom sportu. Tu smo naročito ponosni na podršku vaterpolo, rukometnom, šahovskom i streljačkom savezu, ali i klubovima i pojedincima kojima dajemo vjetar u leđa. Važan segment razvoja društva je obrazovanje, koje je visoko na ljestvici naših prioriteta. U toku ove godine realizovali smo pet projekata, vrijednih više od 10.000 eura, u znak podrške obrazovno-vaspitnim ustanovama, kojima smo omogućili kvalitetnije izvođenje nastave i stvaranje ugodnijeg ambijenta za boravak učenika i nastavnika, te sticanje praktičnih znanja i vještina i na kraju provjeru znanja kroz organizovanje takmičenja – istakla je ona.

U novembru nastavljaju sa prošle godine započetom pričom, na koju su veoma ponosni.

-U pitanju je takmičenje ‘Energija u žici, koje će CEDIS i ove godine organizovati sa Udruženjem nastavnika elektrotehnike, uz podršku ministarstava ekonomije i prosvjete. Takođe, istakla bih podršku crnogorskom zdravstvenom sistemu, koja je bila, a i ostaće, naše posebno polje interesa, a u koju smo uložili više od 20.000 eura. Podršku smo pružili i projektima iz oblasti kulture, nauke, socijalne i dječie zaštite, ekologije, među kojima bih izdvojila: Festival stand-up komedije Opuč, Bijenale crnogorskog pozorišta 2019, CKB Beo-Art revije predstava u Podgorici, Bazar art, NVO Nacionalni osmijeh Njihov osmijeh vrijedi više – dodala je Jovović.

Kao odgovorna kompanija, CEDIS je društveno odgovorno poslovanje stavio u vrh svojih poslovnih politika. Svjesni značaja društveno odgovornog poslovanja svi zaposleni daju doprinos da se realizuju planirane aktivnosti, koje su od posebnog značaja za razvoj našeg društva, a pridružuju se i mnogim akcijama.

Tako je bilo i prije par dana, kada je CEDIS donacijom 45 stabala košćele uzeo aktivno učešće u akciji “Moje drvo”.

-Zaposleni u CEDIS-u sa ljudima iz preduzeća ‘Zelenilo’ iz Podgorice prošle srijede su zasadili 45 sadnica košćele, za koje je kompanija izdvojila oko 3.500 eura. Dobićemo jedan mali CEDIS drvored. Ono što nas je podstaklo da se uključimo i podržimo projekat ‘Moje drvo’ nije samo stvaranje lijepog hlada ili zelene oaze koja će lijepo izgledati, razlozi su mnogo veći, mnogo bitniji, dublji – dodala je Jovović.

Prema njenim riječima, svi moramo biti svjesni koliko je jedno drvo važno za nas kao pojedince i za naše društvo generalno.

-Činjenica da jedno drvo u toku godine proizvede dovoljno kiseonika za dva odrasla čovjeka, mora sve da nas podstakne, kao što je podstaklo nas zaposlene u CEDlS-u, da uradimo nešto ovako plemenito – kazala je Jovović.

Primjer i motivacija

Zaposleni nijesu krili zadovoljstvo zbog učešća u akciji. Tatjana Medan je kazala da su ovakve akcije jedinstveni način da, kroz društveni anganžman, spoje lijepo i korisno, predstavljajući na taj način i sebe i firmu u kojoj rade.

-Na ovaj način se i mi sami pokrećemo i lakše doprinosimo društvu u cjelini – dodala je.

Slično misli i Marina Milikić.

-Ovakvim akcijama pravimo zelene oaze koje su značajne za naš grad. Drago mi je što sam član firme kojoj je društvena odgovornost jedan od prioriteta – rekla je ona.

Ana Boljević kaže da je poseban osjećaj učestvovati u ovako korisnim akcijama.

-Sve akcije koje za cilj imaju pozitivan uticaj na naše životno okruženje sigurno su od neprocjenjivog značaja. I da smo uradili manje značilo bi, a ne napraviti ovako ozbiljan drvored od 45 stabala. Nije u pitanju samo doprinos uljepšanju Podgorice, već je cilj mnogo veći, čega svi treba da smo svjesni – istakla je.

Dejan Samardžić smatra da je lijepo što je CEDIS dio priče “Moje drvo”.

-Ovakve akcije su uobičajene u društveno odgovornim kompanijama, što CEDIS i jeste. Nadam se da će naše preduzeće poslužiti kao primjer i motivacija i ostalima da budu još više korisni i odgovorni prema društvu – zaključio je on.

 

Izvor: Dnevne novine