SeaDance
PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI: Novootkrivena vrsta bube dobila ime po Greti Tunberg

Foto: Michael Darby

Novootkrivena vrsta buba dobila je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistkinji Greti Tunberg, piše BBC.
Buba Nelloptodes gretae duga je manje od milimetra i nema krila ni oči. Međutim, insekt ima dva duga roga poput antena.

Naučnik Majkl Darbi rekao je da je ovo ime odabrao jer ga je ,,neizmjerno impresionirala” ekološka kampanja švedske tinejdžerke.

Bubu Nelloptodes prvi put pronašao je Vilijam Blok, šezdesetih godina prošlog vijeka u Keniji. On je svoje uzorke malene bube poklonio Prirodno istorijskom muzeju u Londonu 1978. godine. Primjerak bube nalazi se u jednoj od muzejskih zbirki.

Foto: News Agency/Hanna Franzen via Reuters

Darbi je dugo proučavao ovu zbirku kada je naišao na do tada neotkrivene i bezimene vrste. Jednoj od njih potom je odlučio dati ime po Greti.

Ovim imenovanjem bube, Darbi ističe da je ,,želio da oda svoje priznanje Gretinom izvanrednom doprinosu u podizanju svijesti o ekološkim problemima”.

Doktor Maks Barkli, stariji kustos muzeja zadužen za bube, rekao je da je ime prikladno jer se često neotkrivene vrste izgube prije nego im naučnici daju ime.

– Prikladno je imenovati jedno od bića po nekome ko se toliko trudio da brani prirodni svijet i zaštiti ranjive vrste – dodao je Barkli.

Tunberg nije prva osoba po kojoj je životinjska vrsta dobila ime, a na spisku su i Bob Marli, Bijonse, Donald Tramp i drugi.

Izvor: Klix.ba