ART PREPORUKA

POČELO BIJENALE CRNOGORSKOG TEATRA U CNP-U: Neka bude u znaku istinskih pozorišnih ljudi

Foto Krsto Vulović

Bijenale crnogorskog teatra 2019. počelo je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu izvođenjem predstave ,,Bure baruta” Dejana Dukovskog u režiji Dejana Projkovskog.

Na samom početku ovogodišnjeg izdanja Bijenala, publika je minutom ćutanja odala počast jednom od najznačajnih reditelja CNP-a Nikoli Vaviću, koji je juče preminuo u Beogradu, saopšteno je iz Crnogorskog narodnog pozorišta.

Foto Krsto Vulović

– Festival znači svetkovina i naš festival znači slavljenje pozorišne umjetnosti i pozorišnih umjetnika. Nikola Vavić bio je jedna od najznačajnijih figura u ukupnoj istoriji Crnogorskog narodnog pozorišta koji je dao vanredan doprinos razvoju i usponu ove kuće. I ovaj festival neka bude u znaku onih istinskih i strastvenih pozorišnih ljudi čiji život znači teatar – kazala je direktorica Zorana Kralj.
Bijenale crnogorskog teatra 2019, dodala je ona, donosi još jedan ciklus pozorišnih predstava koje su ostavile najveći trag u crnogorskoj pozorišnoj produkciji u potekle dvije pozorišne sezone.
– Tokom deset dana trajanja festivala, kroz devet predstava koje se nadmeću za nagrade, otvaramo prostor za kritičko sagledavanje našeg pozorišnog sistema, za promišljanje budućnosti Bijenala, u neposrednom susretu umjetnika i publike. Neka Bijenale crnogorskog teatra u ovim danima bude mjesto okupljanja, mjesto dijaloga i mjesto slavljenja umjetnosti i snage pozorišta. Želim Vam dobrodošicu na Bijenale crnogorskog teatra 2019, koje izlaskom glumaca na scenu za nekoliko trenutaka može da počne – poručila je Kralj prilikom otvaranja festivala.

Foto Krsto Vulović

Ansambl predstave ,,Bure baruta” kojom je nacionalni teatar otvorio prethodnu pozorišnu sezonu se nakon izvođenja pridružio publici i medijima u Press sali, gdje su uz moderatora Zorana Rakočevića, razgovarali o aktuelnosti teksta i samom procesu, uz poseban osvrt na poetiku nasilja koja prožima cijelu predstavu.

Foto Krsto Vulović

Glumica Jelena Nenezić Rakočević kazala je da su joj u procesu građenja lika mnogo značili progoni koje su imali prije premijere.
– Nakon nekih 13 progona koje smo imali prije premijere, osjećala sam da smo stvarno uigrani. Večeras smo igrali nakon šest mjeseci pauze i iako nam je trebalo malo vremena da se pripremimo, meni je bilo lijepo, osjećala sam publiku i uživala sam – istakla je Nenezić Rakočević.
Glumac Slobodan Marunović je izrazio zadovoljstvo festivalom.
– Mislim da je Bijenale odlično počelo večeras, da je savršeno organizovano I uvjeren sam da se radi o jednom zaista respektabilnom kulturnom događaju, jer teatar je u Crnoj Gori nosilac vremena, prilika i prostora u kom živimo – kazao je Marunović.
Dodao je da je u početku nastajanja predstave ,,Bure baruta” smatrao njeno postavljanje repertoarskim promašajem ali da ga je ona demantovala.
– Mi vidimo sebe u ogledalu preko ove predstave i ona nam pokazuje da nismo mnogo odmakli od momenta kada je nastao ovaj tekst – smatra Marunović.

Foto Krsto Vulović

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević osvrnuo se na aktuelnost teksta.
– Mislim da je ovo komad koji će i za deset godina bez problema moći da se postavi. Taj lanac koji je Dejan fenomenalno uspostavio, gdje se jedan lik uvijek prebacuje u sljedeću epizodu jeste lanac kojim smo mi vezani, mimo politike, mimo društvenih okolnosti, to je sudbinski lanac koji nas vezuje za pretke i koji mi u amanet ostavljamo generacijama koje dolaze – zaključio je Milosavljević.
Glumac Stevan Radusinović se osvrnuo na simboliku ubijenog mjeseca.
– Svuda ima konflikata, ne moramo se vezivati samo za Balkan ali ovdje ti ljudi, ti likovi samo sagorijevaju zbog situacije u kojoj se nalaze. Fizička ubistva u svakoj sceni na kraju dovode da ubijanja mjeseca, koji simbolički predstavlja činjenicu da se ovdje umire za svakakve stvari: religiju, porijeklo, ljubav, ne-ljubav… – rekao je Radusinović.
Na Bijenalu crnogorskog teatra sjutra veče će biti izvedena predstava ,,Sin” Mirjane Medojević u režiji Mirka Radonjića, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Za publiku iz Podgorice obezbijeđen je besplatan prevoz autobusom u 19 sati ispred Crnogorskog narodnog pozorišta.

kud duga