ART PREPORUKA

PODGORICA: Dodijeljene nagrade časopisa ,,Komuna”, godišnja nagrada Slobodanu Čukiću

U Podgorici je sinoć upriličena svečana dodjela nagrada časopisa ,,Komuna”. Godišnja nagrada ,,Komune” za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore u 2019. godini, dodijeljena je Slobodanu Čukiću, autoru više knjiga među kojima se posebno ističe “Podgorički brevijar ” i najnovija „Početak srpske okupacije –komitska borba i narodna golgota 1918-1920”.

Ovu odluku donio je tročlani žiri koji su činili predjsednik dr Čedomir Bogićević, i članovi prof. dr Draško Došljak i Nenad Stevović.

Nagradu je uručio  predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

-Zadovoljstvo mi je da prisustvujem svečanosti i iskažem poštovanje prema stvaraocima koji će večeras dobiti zaslužene nagrade. Na taj način, imajući pred sobom sliku onoga što je ,,Komuna” sa svojim autorima postigla, iskazuje se i odnos prema tradiciji Crne Gore i očuvanju vrijednosti. Misija čuvanja bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, kroz format ovakvog štampanog medija, daje nam za pravo da kažemo da ,,Komuna” nije samo časopis, već svojevrsni kolektiv intelektualaca i patriota. Tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, multivjerskog i multikulturalnog, duboko su ukorijenjene u našem biću, ali se pod teretom izazova do njih ne dolazi ni lako, ni u kratkom vremenu. Baš zbog toga, ,,Komuni” i njenim autorima dugujemo zahvalnost, jer su predanim radom kroz 32 izdanja oživjeli i podsjetili na naš identitet i kulturu- kazao je Marković.

On je rekao da se, pažljivo čitajući ,,Komunine” eseje i štiva, nameće  zadatak da čuvamo Crnu Goru, i gradimo modernu državu po mjeri razvijene Evrope.

-Sam proces ,,evropeizacije” nije suprotan tradiciji, istorija i kultura svih naroda koji ovdje žive doprinijeće tom procesu. Upravo su slobodarske i tradicionalne tekovine antifašizma, multikulturalnosti i zajedništva temeljna vrijednost Crne Gore. ,,Komuna” je u osam godina postala svojevrsni hroničar zbilje, njeni autori kvalitetom svojih sadržaja doveli su časopis do školskih i fakultetskih klupa, a objavljeni materijal postao je referentna arhivska građa – naveo je predsjednik Vlade Crne Gore.

Zbog stvaralaca poput Čukića i drugih nagrađenih autora, dodaje Marković, danas se ,,Komuna” doživljava kao kritička misao crnogorske kulturne scene koja ukazuje i usmjerava sve društvene aktere.

-Godišnju nagradu dobio je Slobodan Čukić, urednik, esejista i filozof. Autor je nekoliko knjiga i 200 posebnih istraživačkih eseja i članka posvećenih crnogorskom narodnom biću i razumijevanju njegove tradicije. Vlada će podsticati i doprinositi da u prvim redovima daljeg sveukupnog napretka, pored institucija bude i naša intelektualna elita – zaključio je Marković.

Predsjednik žirija, dr Čedomir Bogićević obrazložio je odluku o dodjeljivanju nagrade Slobodanu Čukiću.

-Gospodin Slobodan Čukić pripada vrhu najizrazitijih, najeminentnijih, najobrazovanijih ličnosti crnogorskog intelektualnog života na polju nauke i kulture. Objavio je veliki broj naučnih priloga u naučnoj i kulturnoj periodici, iz oblasti istorije, filozofije, arheologije, etnografije, putopisne slike, kao i dvije izuzetne studije. Autor je tri dragocjene naučne monografije – ,,Izdaja o kojoj se ćutalo cijeli vijek”, “Podgorički brevijar ” i „Početak srpske okupacije –komitska borba i narodna golgota 1918-1920” – rekao je Bogićević.

 Slobodan Čukić kazao je da mu je velika čast što mu je dodijeljeno ovo priznanje, a naročito što ova prestižna nagrada dolazi iz krugova novinarske profesije.

-Želim da se zahvalim svima koji su na različite načine prepoznali značaj mog rada, i davali mi podršku i iskrenu emociju u istraživanju crngorskog narodnog bića i njegove iskonske tradicije. Istraživanje kojim se bavim nije isto što i poljem preći, veoma je zahtjevno, prepuno prepreka i iskušenja, često i nedobronamjernosti – kazao je Čukić, dodavši da je prije nekoliko dana okončao rad na novoj knjizi, posvećenoj prošlosti Lješanske nahije, a koja će, u izdanju Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović” izaći iz štampe u novembru.

Žiri je odlučio da ove godine dodijeli Specijalnu plaketu „Komuna” Miroslavu Mikiju Dragićeviću, kao i plakete „Komuna” za doprinos i afirmaciju kulturne baštine Udruženju boraca NOR-a i antifašista Nikšić, zatim KUD-u „Mijat Mašković“ iz Kolašina i NVO „Crnogorsko slovačko prijateljstvo”.

Prof. dr Draško Došljak u ime žirija, obrazložio je odluke žirija.

-Rezultati koje je Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić postiglo u godini za koju se dodjeljuje priznanje, naučni skupovi, izdavačka djelatnost, promocija antifašizma, obnova spomenika bili su opredjeljujući za odluku žirija, a posebno ističemo podizanje spomenika posvećenog svim crnogorskim komitima 1916-1929. koji su se borili za pravo, čast i slobodu Crne Gore – kazao je Došljak.

Kako je naveo, KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, dobitnik je ove nagrade budući da je nosilac i čuvar nematerijalnog kulturnog dobra – tradiocionalne igre kolašinskog kraja, i potpisuje više od 40 narodnih kola, od kojih se 14 proglašavaju kulturnim dobrom.

NVO „Crnogorsko slovačko prijateljstvo“ nagrađeno je za razvijanje i unaprjeđivanje kulturnih odnosa između Crne Gore i Slovačke, kao i za promociju Crne Gore u Slovačkoj, i u trećim zemljama.

-Specijalna plaketa „Komuna” pripala je Miroslavu Mikiju Dragićeviću, koji svojim emisijama afirmiše turističke, kulturne i nacionalne potencijale Crne Gore – rekao je Došljak.

Plakete „Komuna”uručio je Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, a Specijalnu plaketu „Komuna” Dragićeviću je uručila direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak – Kukavičić.

Izvršni direktor ,,Komune”, Amer Ramusović podsjetio je da će za nekoliko dana biti punih osam godina kako se ,,Komuna“ pojavila na medijskom nebu Crne Gore.

-Za ovih osam godina, ispisali smo ukupno 872 strane, sa više od 200 uglednih autora, objavili više od 1.000 naslova, koji su ilustrovani sa više od 2.000 fotografija. Ova statistika će biti upečatljivija kada ukoričimo knjigu zvanu ,,Komuna II“ i na taj način poklonimo cjelokupnoj javnosti i našoj državi dvije vrijedne knjige posvećene baštini, tradiciji i običajima u Crnoj Gori – kazao je on.

Ramusović se zahvalio kolegama, saradnicima, Ministarstvu kulture i Direktoratu za medije koji su kako kaže, prepoznali ,,Komunu“ kao bitan projekat, koji doprinosi očuvanju, valorizaciji, i razvoju kulturne baštine.

Izvršni direktor časopisa ,,Komuna” uručio je komplet ukoričenih ,,Komuna” premijeru Markoviću, u znak sjećanja i podrške časopisu, kao i simboličan poklon koji je obezbijedio Narodni muzej Crne Gore.

Pored svečanog uručenja nagrada, prikazan je i kratak film o razvoju i postojanju časopisa ,,Komuna”, kao i višestruko nagrađivani spot „Crna Gora“.

U kulturnoumjetničkom programu nastupila je ženska klapa „O dive bel canto“ iz Berana.

Program su vodili novinarski  Jelka Malović i Srđan Čabrilo.

 

D. Markuš
Foto: B. Šekularac