SeaDance
PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZA ISTORIJU: Prvi put dvije žene zajedno u ,,svemirskoj šetnji”

Foto: NASA

Američke astronautkinje Kristina Kouč i Džesika Majer danas su zajedno izašle iz međunarodne svemirske stanice da izvedu jednu popravku, čime su obilježile prvi put u šezdesetogodišnjoj svemirskoj istoriji da dvije žene izlaze u svemir.

Prvi izlazak dvije žene u svemir Kristine Kouč i En Meklejn planiran je bio za mart ali je američka svemirska agencija NASA morala da ga otkaže tri dana prije planirane akcije zato što nisu imali dva skafandera odgovarajuće veličine za izlazak.

Današnji izlazak je zvanično počeo u 13.38 po centralnoevropskom vremenu i trebalo je da traje nekoliko sati, a zadatak je da se zamijeni jedinica za punjenje baterije koja se pokvarila prošlog vikenda.

Prva Amerikanka koja je izašla u svemir prije 35 godina Keti Saliven je izrazila oduševljenje i rekla da je dobro da konačno ima dovoljno žena astronauta obučenih za svemirske šetnje da omoguće da se tako nešto dogodi.

Šefovi NASA kao i žene i drugi širom svijeta navijali su za Kouč i Majer a istovremenu su mnogi ukazali da će ovako nešto ubuduće vjerovatno postati rutinska stvar, prenosi AFP.

Izvor: Beta.rs