Porto Novi
ART PREPORUKA

PREMIJERA ŽOLDAKOVOG ,,IVANOVA” U PETAK U CNP-U: ,,Dođite da vidite život”

Premijera predstave „Ivanov“, Antona Pavloviča Čehova, u režiji Andrija Žoldaka biće izvedena 18. oktobra na Velikoj sceni u 19 sati, čime će Crnogorsko narodno pozorište otvoriti novu sezonu 2019/2020.
Žoldak potpisuje kostimografiju i dizajn svjetla. Autorski tim predstave čine scenograf i video dizajner
Daniel Žoldak, dramaturškinja Joana Malau i kompozitor Sergej Patramanski. Tekst je prevela Zlata Kocić a lektorka je Jelena Šušanj. Umjetnička koordinatorka je Katja Tobilevič, asistent kostimografa Jan Žoldak, asistent reditelja Nikola Kimovski a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.
U predstavi igraju Dejan Lilić, Sanja Vujisić, Žana Gardašević Bulatović, Žaklina Oštir, Branka Stanić, Stevan Radusinović, Dragan Račić, Gojko Burzanović, Aleksandar Radulović, Davor Dragojević, Jovan Krivokapić, Lazar Dragojević i Zoran Dragićević.
Direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta Zorana Kralj kazala je na današnjoj konferenciji za novinare da je ovo jedan od najambicioznijih projekata ove kulturne ustanove.
– Nakon nekoliko mjeseci pripreme, zatim dva mjeseca neuobičajeno intenzivnih proba, mi danas s pravom možemo da kažemo da su naša očekivanja u potpunosti ispunjena i vjerujem da će pozorišna publika i svi koji te večeri budu na premijeri dijeliti utisak koji mi imamo, da prisustvuju vanrednom pozorišnom događaju – rekla je Kralj.
Ona je istakla da je nova vrijednost koju je Žoldak donio Crnogorskom narodnom pozorištu neuobičajen novi metod rada, prije svega sa glumcima.
Umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Željko Sošić kazao je da je Žoldak najznačajniji reditelj koji je radio u CNP-u i da su ovom predstavom dobili značajan adut u međunarodnom pozicioniranju.
– Danas, zaista bez pretjerivanja, mogu da kažem da smo radili protekla dva mjeseca sa velikim umjetnikom i sa velikim ponosom mogu da kažem da smo, u saradnji sa njim, zahvaljujući njemu, zahvaljujući njegovoj ekipi saradnika i zahvaljujući glumcima dobili značajnu predstavu, predstavu koja bi bila relevantna i u mnogo ozbiljnijim pozorištima nego što je naše, predstava kojom bi se ponosile i mnogo značajnije teatarske kuće – rekao je Sošić.
Za premijeru vlada, dodao je on, veliko interesovanje međunarodnih gostiju, kako kritičara, tako i direktora i selektora najznačajnijih festivala Evrope. Već je stigao poziv da se ova predstava CNP-a izvede na nekoliko festivala sljedeće godine.
Andrij Žoldak istakao je da se Crna Gora razvija i ide u pravcu evropskih integracija, ali ,,dosta toga je staro u vašoj državi, tako da vuče vas to nazad.”
– Vi vjerovatno to znate. Takva jedna institucija, kao što je ovo pozorište, jedna od najvažnijih, treba da utiče i razvija kulturološku politiku i vaš novi direktor misli evropski i želi poslije Žoldaka da pozove Ostermajera, možda ćete za tri godine pozvati i Lapaža. Poslije Žoldaka možete pozvati sami vrh režisera i morate mu dati podršku. On hoće da otvori vrata evropskoj kulturnoj politici – rekao je Žoldak.
Za glumce CNP-a rekao je da su ,,malo luckasti, prelijepi, slobodni, ali ne vole disciplinu i zato imamo problema.”
A kao odgovor Ko je ivanov u ovoj predstavi?, prisjetio se trenutka iz Kijeva u kojem je rođen.
– Išao sam na probu u Kijev. U jednom trenutku bilo je sunce, a u drugom tmina, munja. Onda sam shvatio da sam u drugom trenutku izgubio živahnost. Do tog trenutka sve je bilo lijepo i radosno. Šta se to dešava u nama? Kao udar munje. Kao da je neko ukrao sreću. E, to je tema ,,Ivanova”. Čovjek koji je preživio dobar dio života i odjednom dolazi u takvo stanje kao da se uključuje dugme za smrt koja se približava i on nestaje kao čovjek. Drugo, ,,Ivanova” smo predstavili na savremenijem jeziku – istakao je Žoldak.
Kaže da je Čehov ovaj komad pisao u periodu njegove zaljubljenosti u buduću suprugu, te da je Ivanov njegov odraz.
Daniel Žoldak kazao je da je prvi put u Crnoj Gori.
– Imam nove vidike kako sam došao u ovu predivnu zemlju. Kada smo razgovarali sa kolektivom, shvatio sam koliko je duboka i široka crnogorska duša. Ovo je za nas veliko iskustvo. Sjećaćemo se svega u starosti i to će biti veoma lijepo – Crne Gore, pozorišta i ove predstave ,,Ivanov” – istakao je Žoldak.
Sergej Patramanski zahvalio je svima i poželio sreću.
Dejan Lilić tumači Ivanova.
– Svuda piše ,,Dejan Lilić, gost.”, a ja se ovdje stvarno osjećam kao kod kuće, a to je zahvaljujući Željku Sošiću i Zorani Kralj, svim ljudima koji su radili oko produkcije ove predstave. Kod nas je, svuda u glumačkom svijetu, potencirana ljubomora, egoizam, borba između glumaca i kolega. E, to moram da kažem, da ovdje nisam osjetio. Ja sam u jednom intervjuu rekao, imam prijatelje, ali imam ,,braću” i ,,sestre” ovdje u Podgorici – kazao je Lilić.
Ono što će publika vidjeti, rekao je on, jeste mali mikrokosmos koji se nalazi u svakom čovjeku, ,,sva patnja, sva nervoza, sva sreća, svi osmijesi, sva grubost i mržnja.” Za Žoldaka ističe da je genije.
Sanja Vujisić u predstavi igra Anu Petrovnu.
– Kako se približava ovaj proces kraju, nekako se brišu svi loši utisci, nedoumice, stvari koje smo proživljavali svi zajedno i ostaje pozitivan utisak i, za mene, škola za čitav život – rekla je Vujisić, uz zahvalnost Žoldaku i kolegama.
Žana Gardašević-Bulatović tumači Sašu.
– Jeste bilo intenzivno i naporno i sad mi se čini da sve pređašnje predstave smo radili sa 50 odsto svojih kapaciteta. Sa Anrijom Žoldakom uključili smo 100 posto sebe – rekla je Gardašević-Bulatović.
Ona je dodala da je bilo više trenutaka kada je htjela da odustane.
– Ali, snaga u meni, volja, snaga koju sam imala kod kuće, zadržali su me ovdje, a prije svega me je zadržalo to što je Andrij Žoldak iz mene i iz svih nas izvlačio nešto što nismo ni znali da imamo. Prevazilazili smo sebe, probijali sopstvene limite i sopstvene mogućnosti. Njemu je, osim naših glumačkih biografija, bilo važno to što smo mi unutra i na osnovu toga je gradio, ne samo moj već i ostale likove – kazala je Gardašević-Bulatović.
Žaklina Oštir rekla je da da su u ovom projektu imali rečenicu koja je na početku bila ozbiljna, a onda ,,nam je nekako prešla u svakodnevnu.”
– Mislim da je svi volimo. Pošto smo od Andrija naučili ukrajinsko-engleski, ja ću je sada reći na crnogorsko-engleskom, a to je: ,,Andrij, go houm end pliz, kam bek sun.” (Andrij, idi kući i molim te, opet se uskoro vrati) – kazala je Oštir i nasmijala glumce, posebno one koji su rekli da je bilo trenutaka kada su željeli da odustanu od učešća u predstavi.

Aleksandar Radulović tumači Borkina. Kaže da je ovo bio najlaganiji proces koji je imao u životu, jer je Žoldak najbolji reditelj s kojim je radio.
– Ovo što je pozorište uradilo ovim projektom je poduhvat i iskorak. Mislim da smo mi kao glumci pokazali da nismo toliko nedisciplinovani kao što Žoldak kaže. Možda nismo disciplinovani kao glumci u Kjotu ili Berlinu, ali u kakvim mi uslovima radimo i rastemo, dobro smo uopšte normalni – rekao je Radulović.
Branka Stanić, koja tumači Marfu Babakinu, uputila je poziv publici.
– Treba da dođete jer ćete da vidite život koji mi stvarno živimo. Vidjećete tišine koje bole, koje se dešavaju u kući, tišine koje su srećne, vidjećete ludila koja se dešavaju, vidjećete strasti, ljubavi, vidjećete pravi život i mislim da će to da šokira ljude. Čak će možda neki da imaju otpor, jer uvijek imamo problem s onim što je istina – poručila je Stanić.
Stevan Radusinović tumači Pavela Kiriliča Lebedeva. Kaže da je u ovom procesu bio suočen sa istinom i zato je zahvalio Žoldaku.
– Pozivam na ovu predstavu velike ljubitelje filma. One koji ne vole pozorište i ne idu, znam kolega naših reditelja koji uopšte ne dolaze u pozorište, bave se filmom. Volio bih baš njih da pozovem da dođu i da vide jednu vrstu ,,živog” filma – poručio je Radusinović.
Davor Dragojević tumači Šabeljskog. On je istakao da nikada nije imao sličan proces, a za tim je rekao da je ,,sjajan”.
– Bio je to sjajan proces, jedno ludilo i nedostajaće nam. Nedostajaće nam i svakodnevno druženje, već smo 63 dana ovdje u Crnogorskom narodnom pozorištu – istakao je Dragojević.
Lazar Dragojević, koji glumi Prvog gosta, podsjetio je da je najmlađi u ovom ansamblu.
– Dobio sam lijep prostor da pokažem ono što ja učim trenutno na Akademiji. Mnogo sam naučio od reditelja i starijih kolega koje su sa mnom sve vrijeme na sceni. Velika čast, moj prvi profesionalni pozorišni projekat u nacionalnom teatru i sa ocem zajedno u procesu. Hvala svima, ovo je nešto što nikad neću zaboraviti – kazao je Lazar Dragojević.
Gojko Burzanović, koji tumači Majstora ceremonije, rekao je da je centar svjetskoga teatra ,,danas u Podgorici.”
– Ovo je predstava koja predstavlja najviši umjetnički nivo. Ja je upoređujem sa dijamantom…Bavili smo se naukom. Naš reditelj je naučnik teatra i za čitav taj proces, mi smo se bavili životom teatra koji se ne razlikuje od stvarnog života. Zato vam predlažem da pogledate predstavu jer ćete se u njoj osjećati svakog trenutka kao da ste učesnici predstave i zaključiti da je to život, jedan, kao što je stvaralac jedan – kazao je Burzanović.
Jovan Krivokapić, koji igra Gavrila, istakao je da je čast i zadovoljstvo raditi sa Žoldakom i crnogorskim i regionalnim glumcima i zahvalio Sošiću što je dao priliku ,,nama koji studiramo van Crne Gore, da zaigramo pred crnogorskom publikom”.
Zoran Dragićević, koji tumači Drugog gosta, kazao je da je svaki dan bio katarzičan i zahvalio svima.
B.R.