DRUŠTVO PREPORUKA

CEDIS: Sektoru za održavanje 150.000 eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ove godine je opredijelio oko 150.000 eura za Sektor za održavanje, saopštili su predstavnici kompanije.

Oni su dodali da je u toku realizacija projekata koji se tiču edukacija za rukovanje opremom, nabavke nove, savremenije i pouzdanije opreme.

-Inženjeri i tehničari iz CEDIS-a, da bi zadovoljili savremeni način života i rada društva i sve zahtjevnije potrebe korisnika, prate nova dostignuća iz te oblasti, naročito kada je riječ o opremi i instrumentima koji su potrebni za ispitivanja, a koja pomažu bržem nalaženju kvarova i analizi dobijenih rezultata. Svake godine kompanija opredjeljuje određena sredstva u te svrhe. Ove godine je, za tu namjenu, u Sektoru za održavanje izdvojeno oko 150.000 eura – rekli su iz kompanije.

Koordinator za poslove održavanja u Sektoru CEDIS-a Milovan Mitrović istakao je da je praćenje trendova u oblasti elektroenergetike posebno važno za kvalitet obavljanja posla.

-Inženjeri i tehničari CEDIS-a proteklog mjeseca su prisustvovali prezentaciji savremenih uređaja za ispitivanje i dijagnostiku enegretskih transformatora. To je bila dobra prilika da vide rad na uređajima Tetex 2293, analizator namotaja transformatora, mjerenje otpora namotaja, prenosnog odnosa – naveo je Mitrović i objasnio da je transformator veoma važan element u elektroenergetskom sistemu.

Da bi se njegov vijek produžio, kako dodaje, potrebna je neprestana kontrola.

-Tom elementu, zbog njegove važnosti i posvećujemo veliku pažnju u Sektoru za održavanje mreže. Za nas je veoma interesantan uređaj i mobilni mjerni sistem za dijagnostiku i analizu izolacije energetskih transformatora Midas micro 2883. Uređaj je namijenjen za ispitivanje faktora snage i faktora gubitaka i kapaciteta na terenu, što nam daje bolju sliku o pogonskoj spremnosti energetskog transformatora – rekao je Mitrović.

U CEDIS-u navode da novom opremom treba znati i kvalitetno rukovati, zbog čega se trude da organizuju više seminara i praktičnih obuka za zaposlene.

Rad i upravljanje elektrodistributivnim sistemom, kako su dodali, zahtijeva iskustvo, spremnost, prilagođavanje i praćenje trendova koje razvoj mreže zahtijeva.

Predstavnici kompanije su istakli i da u Sektoru za održavanje imaju puno aktivnosti, od kojih je u toku priprema dalekovoda od 35 kilovolti i 35/x kilovolti trafo-stanica za zimsku sezonu.

-Posljednjih godina, akcenat je stavljen na preventivno održavanje, što je i dovelo do odličnih rezultata, pa su ekipe iz službi za održavanje vazdušnih vodova i održavanja trafo-stanica 35/x kilovolti i kablova, relejnu zaštitu i ispitivanje trenutno angažovane na području opština Pljevlja i Žabljak kako bi sve bilo spremno za zimu. Do početka zimske sezone planirano je da se završi kompletna sjeverna regija Crne Gore – rekli su u CEDIS-u.

Ekipe 35 kilovolti, kako su ukazali, konstantno se obučavaju za rad na novim uređajima prateći savremene trendove i njihovu primjenu u našim uslovima.

-Aktivnosti službi 35 kilovolti su remonti i revizija trafo.stanica 35/10 kilovolti i dalekovoda 35kV. Inženjeri tih službi angažovani su kao predavači u Centru za obuku CEDIS-a – zaključili su u kompaniji.

 

Izvor: Dnevne novine