DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: Otvorena sala u OŠ ,,Oktoih” u Podgorici

Osnovna škola “Oktoih” u Podgorici dobila je novu rekonstruisanu fiskulturnu salu, u koju je Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih uložilo 53.000 eura.

Kako je istakao ministar prosvjete, Damir Šehović, sport je još na početku mandata Vlade označen kao prioritet, a na desetine rekonstruisanih sala govore u prilog činjenici da ova namjera nije deklarativna.

-Pošli smo od činjenice da uvijek, pa i kada je riječ o ovoj temi, ništa ne možemo odjednom i odmah. I sa tog stanovišta, u prethodne dvije i po godine išli smo jedan po jedan projekat, rekonstruisali objekat po objekat, odnosno više od 200 objekata ukupno. Srećan sam što je jedan od njih bila upravo sala „Oktoih“ škole, a još sam zadovoljniji što je ovaj projekat novi primjer saradnje sa Ministarstvom sporta, sa kojim radimo na ustanovljivanju nekih novih, zdravih navika naših učenika – kazao je Šehović.

On je najavio i nove objekte na teritoriji Glavnog grada.

-Svakako, Glavni grad, sa najvećim brojem učenika, prirodno ima i najveće potrebe, kojima uvijek idemo u susret. Tako je, između ostalog, planirano 10-ak novih objekata na teritoriji Podgorice. Konkretno, škole u: Tološima, City kvartu, Zabjelu, Karabuškom polju i podgorička gimnazija, i sve su ušle u Kapitalni budžet. A potom i vrtići u Bloku 6, na Zlatici, Starom Aerodromu, Tuškom putu i City kvartu, te nadogradnja dva vrtića gdje će se kapaciteti postojećih objekata povećati za 100 posto, i to na Zabjelu i u Momišićima – saopštio je Šehović.

Ministar sporta Nikola Janović rekao je da fiskulturne sale u kojima se odvija nastava iz Fizičkog vaspitanja moraju biti na nivou koji djeci garantuje ugodan i siguran boravak.

-Naša je obaveza da još više njegujemo i unapređujemo obrazovni sistem. Upravo zato Vlada Crne Goe ulaže i nastaviće da ulaže u sportsku infrastrukturu. Biti dobar đak nije mala stvar. Biti dobar sportista je za ponos. A kada dijete uspije da spoji i jedno i drugo, onda je država u obavezi da ih nagradi. U tom kontekstu, pozdravljam i osnivanje Fonda za kvalitet i talente – kazao je Janović.

Direktorica Škole, Mirjana Radulović, zahvalila je ministarstvima, istakavši i napore same škole da obezbijedi optimalne uslove za svoje učenike.

-Danas smo otvorili našu fiskulturnu salu površine 450 kvadratna metra u čijem sastavu su dvije svlačionice i toaleti. Ovakvi uslovi će umnogome poboljšati kako redovnu nastavu fizičkog vaspitanja, tako i vannastavne aktivnosti u Školi. Za dobar izgled sale pobrinula su se resorna ministarstva prosvjete i sporta, te se još jednom pokazalo da je timski rad formula uspjeha. Dodatno, Škola je pomoću sopstvenih sredstava i donacija uspjela da promijeni svoje lice ulaganjima od oko 40.000 eura samo u posljednjem periodu. A meni ostaje da obećam da ćemo tim putem entuzijasta nastaviti da koračamo i dalje – rekla je Radulović.