MODA PREPORUKA

OTVORENA VANKUVERSKA NEDJELJA MODE: Različite kulture inspiracija dizajnerima u sezoni proljeće-ljeto 2020

Prva je noć Vankuverske nedjelje mode bila prilika da se istaknu lokalni talenti, uz nekoliko njih iz inostranstva.

Otvorena je dobrodošlicom domorodaca i proglasom Grada Vankuvera. Uslijedila je dodjela stipendije Nensi Mak, koja ima za cilj priznavanje novih dizajnera Britanske Kolumbije za jaku kreativnu viziju i želju da se proširi znanje i doseg brenda.

Zatim su posjetioci imali priliku da pogledaju pregled onoga što će dizajneri prikazati u narednih sedam dana u izvanrednom odabiru za sezonu proljeće-ljeto 2020.

Nježni klavirski zvuci najavili su prvog dizajnera. Denzil Mapfumo iz Portsmuta u Engleskoj prikazao je kolekciju ,,Brothels & Bottle Stores”. Predstavljena je mješavina elegancije, jarkih boja i šara kao omaž Mapfumovim korijenima iz Zimbabvea. Početak je obilježen jasnim, neformalnim i bijelim odjevnim kombinacijama, sa crvenim i plavim natpisima. Nakon manekena koji je prošetao obučen u potpuno crvenu odjevnu kombinaciju, slijedili su odjevni predmeti jarkih boja, leopard printa, karirani i čipkani. U kombinaciji, Mapfumo odaje počast šezdesetim i sedamdesetim, širokim pantalonama i rolkama, sa modernim osvrtom na klasične prugaste haljine. Zamaglivši linije između polova i seksualnosti, ,,Brothels & Bottle Stores” dovršena je sa muškom veryijom nevjeste koji je nosio šlep i bidermajer.

This slideshow requires JavaScript.

Njemački brend ,,Inside/Outside studio” mijenja način kako stvaramo i dizajniramo odjeću. Dizajnerka Julija Talita Pagenkof odaje počast japanskoj kulturi i poštuje strategiju održivog modnog razvoja. Pagenkof je prikazala liniju ,,Transcultural Deconstruction”, u kojoj koristi polovnu manifakturu iz Japana i Njemačke kako bi stvorila stilove koji spajaju tradiciju obje kulture. Dok je rok muzika odzvanjala halom, svaki model sa istom frizurom i šminkom, istakao je odjevne kombinacije. Kolekcija ,,Transcultural Deconstruction” je sadržala oštre siluete sa velikim uticajem na šare i varijacije unutar svakog odjevnog predmeta. Korišćenje polovne tekstilne robe Pagenkofove predstavljalo je želju da se modna industrija pogura ka održivosti kroz pravljenje kolekcije sa konceptom nultog otpada. Ona, takođe, slavi nesavršenost korišćenjem polovnih materijala i produžava životni vijek odjeći.

This slideshow requires JavaScript.

Priliv duginih boja ispunio je halu i energična muzika odzvanjala je dok je svaki model plesao pistom u raznobojnoj odjeći i sa perikama. Neurohirurškinja koja je postala modna dizajnerka, Dr Maja je studirala umjetnost i dizajn u Londonu i vratila se u Japan 2013. godine kako bi otvorila ,,Dr. Maaya Labo” u Tokiju. Dr Maja koristi neobično sredstvo u stvaranju odjeće – pištolj za lijepak. Manevriše pištoljem za lijepak kako bi stvorila jedinstvene i inovativne odjevne predmete i tako unijela svjetlost u živote ljudi i pomjerila granice onoga što je prihvatljivo u modnoj industriji. Sama Dr Maja je definicija svjetlosti i razdraganosti, njena energija i stil donose osmijeh na lica posjetilaca i obasjavaju prostoriju; baš kakva je bila njena vizija za brend. Reviju je okončala pjevanjem i plesom na pisti, a svi u sali oduševljeno su plesali sa njom.

This slideshow requires JavaScript.

,,ANQA” je brend dizajnerke Medlin Blan Vantije iz Strazbura. Put obuke u Parizu vodio je do stilizovanja za ,,Guy Laroche Haute Couture”. Inspirisani prirodom, asimetrični karneri koralnih boja tekli su pistom poput talasa, uz umirujuću muziku. Prva kombinacija bilo je neonsko žuto odijelo, signalizirajući modernistički pristup kolekciji. Od svečanih do ostalih haljina, kolekcija je odisala raznovrsnošću, sa komadima prikladnim za posao i za večernju zabavu. Najupečatljivija je bila crvena haljina sa cvijećem koje je formiralo šlep. Godine obuke u visokoj modi Blanove bile su vidljive u jasnim, oštrim linijama i ukomponovanju latica. Elegancija se ogledala kroz tehniku Blanove, što je pokazalo bezvremenost kolekcije.

This slideshow requires JavaScript.

,,WooLeeX” je bio sljedeći brend. Majstori u kombinovanju slika u modu, materijali su poprimili novi život i formu dok su komadi predstavljali spoj odjeće i slikarskog platna. Paleta boja širila se od bijele do tropske zelene i plave. Odlični dizajner Džeri Se donio je uticaj tajvanske tradicionalne kulture vezom, pletenicama, plesom zmaja i lava, te istorijskom figurom Kvana Jua. U potrazi za kombinovanjem različitih svjetskih kultura, kolekcija ,,WooLeeX Color” sigurno će ostaviti traga u sezoni proljeće-ljeto 2020.

This slideshow requires JavaScript.

Šin Ae-jeon prvi put se predstavila na nekoj nedjelji mode. Njen brend ,,Andar” je moderni minimalistički pogled na visokotehnološku modu. Kolekcija ,,Stretch Your Story” promoviše pozitivnost u inspiraciji da ljepota prevazilazi oblik i veličinu. Mehanički čep i bubnjanje otvorili su reviju dok su manekeni u odjevnim predmetima različitih veličina hodali pistom u ritmu. Počela je sa izborom tehničkih tkanina, nizom uličnih i sportskih odjevnih komada koji su damama davali snagu i samopouzdanje. Figure su bile naglašene helankama u crnoj, bijeloj i srebrnoj nijansi. Fokus kapuljača i mantila u svijetloj nijansi bio je na prirodnom obliku tijela. Pečat je ostavila i modnim dodacima, blještavim vizirima, tašnama i torbicama oko struka. Više nego funkcionalna, kolekcija Šinove snagu pronalazi u ženstvenosti.

This slideshow requires JavaScript.

– Velikodušnost i posvećenost naših sponzora, dobavljača i onih koji nas podržavaju važnija je nego ikada. Hvala, ,,Redken”, Ken Kozuki, Žan Pol Gotje, ,,Hungry Guys” i ,,Sole Vodka Water” – poručuju organizatori.

O Vankuverskoj nedjelji mode

Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 33 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.

Više informacija na www.vanfashionweek.com.

Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.

Instagram: @vanfashionweek

Twitter: @vanfashionweek

Facebook: Vancouver Fashion Week