MODA PREPORUKA

DRUGI DAN VANKUVERSKE NEDJELJE MODE: Eksperimentalne tkanine za sezonu proljeće-ljeto 2020

Foto: imaxtree.com

Utorak na Vankuverskoj nedjelji mode bio je veče u kojoj su predstavljene jedinstvene kolekcije koje su oduzimale dah, eksperimentalnih tkanina i delikatnih boja.
Elegancija i vanvremenska ljepota postavili su atmosferu za drugi dan Vankuverske nedjelje mode kada je prvi od tri italijanska dizajnera prikazao kolekciju za proljeće-ljeto 2020 u saradnji sa Generalnim konzulatom Italije u Vankuveru. Izuzetna luksuzna kolekcija večernjih haljina brenda ,,Evaro Italia”, pod imenom ,,Tropical dreams”, inspirisana ljetom italijanskih sela, prikazala je cvjetne svilene i rubin crvene nijanse predstavljajući tako crna vina Italije i prelijepe večernje haljine. Svi materijali i tkanine uvezeni su direktno iz Firence, što je dalo brendu dozu ukusa i elegancije. Kolekcija je sadržala niz prelijepo izrađenih komada kojim je prikazana prefinjenost svečanih haljina.

This slideshow requires JavaScript.

,,Feelomena” bio je naredni brend koji je prikazao kolekciju za proljeće-ljeto 2020, a većim dijelom inspirisana je tradicionalnim borilačkim vještinama japanskog samuraja. Kreatorka Filomena Saltareli koristila je muške tkanine u stvaranju delikatnih haljina koje su oduševile posjetioce. Sa savršeno preciznim rezovima od 90 stepeni i strateškim kaiševima i pojasevima, Saltareli se poigrava sa dihotomijom nepomičnosti naspram neprekidnog pokreta, taktičkog nasuprot nježnom. Stavljajući minimalizam u kontast sa glamurom, geometrijskim oblicima i cipelama na potpeticu sa krznom ponuđen je pogled u širok obim vještina Saltarijeve. Sa jasnom, plavom paletom kao srži brenda, slojevitim nizom mornarsko plave i sive u kombinaciji sa ostalim bojama ne bi niko ostavio isti utisak u bilo kom kontekstu kao što je to slučaj sa ,,Feelomenom”.

This slideshow requires JavaScript.

Radeći sa dizajnerima od Ane Fendi do ,,Dolce e Gabbane” Davide Grilo oformio je sopstveni brend i zasnovao ga na poetici zanatske izrade i jedinstvenosti tradicionalnog procesa. Za kraj italijanske trilogije, eterični modeli Davida Grila hodali su pistom u dugim cvjetnim haljinama. Manekenke su izgledale kao boginje dok je klasična italijanska muzika odjekivala prostorijom utjelovljujući vanvremensku i klasičnu prirodu brenda. Kolekcija je obilovala pastelnim nijansama na bogatoj čipki i svilenim tkaninama. Grilova bogata biografija u industriji mode uključuje finale na takmičenju u organizaciji ,,Vogue Italije” i prikazivanje kolekcije na raznim nedjeljama mode. To sve čini nam apsolutnu čast što ga imamo na Vankuverskoj nedjelji mode, kažu organizatori.

This slideshow requires JavaScript.

,,Nauni J”, koji je osnovala dizajnerka iz lokalnog Sarija (grad u Britanskoj Kolumbiji, ne Sari u Engleskoj) Navi Džohal, donio je na pistu upečatljiv kontast metala i satena. Prozračnim i smjelim modelima, Džohal pruža dašak svježine, a na njenoj odjeći nema oznaka za veličinu, samo naziv brenda. Svečane koktel haljine i večernje haljine imale su različite dužine i lance koji podsjećaju na epaluete, a koji su bili duži i od haljina. Kombinezoni su imali veliki V-izrez koji se završavao promišljenim, jednostavnim prorezima, dok su neki komadi bili složeniji, sa delikatnim cvjetnim perlama, mrežicama i dekolteom. Uklopljene i prerađene kombinacije svega navedenog dokazuju domišljatost i kreativnost po kojima je poznat brend ,,Nauni J”.

This slideshow requires JavaScript.

Lokalna dizajnerka Lesli Senkov prvi put predstavila je svoj brend i to na Vankuverskoj nedjelji mode. Dok je elektronska muzika odjekivala prostorijom, manekeni, odjeveni u moderne sječene jakne i jedinstvene kombinezone, silazili su pistom. Kolekcija Senkov za proljeće-ljeto 2020 predstavljena je dok se u pozadini nalazio holograf galaksije, tako odražavajući inspiraciju mjesečevog gravitacionog povlačenja na vodu i efektima plime. Dok kombinuje apstraktne šare sa komadima sa stavom, Senkov kreira novu definiciju neutralnih klasika. Diplomac Blanš Mekdonald škole u Vankuveru, Senkov dodaje oštrinu i plamen savremenoj ženskoj modi.

This slideshow requires JavaScript.

Crpeći inspiraciju iz pozadine akademskog slikara, dizajnerka Tea Zubović prikazala je kako se lijepa umjetnost i moda stapaju u jedno s ukusom. Sa sjedištem u Sarajevu, ,,Tea Atelier” koristi tekstil visokog kvaliteta, poput svile i kože u stvaranju ,,ručno oslikane nosive umjetnosti”. U klasičnim ružičastim i pozlaćenim nijansama, kolekcija je inspirisana svakodnevnim životom i umjetnošću. Sa dominacijom cvjetnih šara, kolekcija je na prozirnim bluzama, satenskim pantalonama i velikim kaiševima, oživjela cvijeće na pisti. Suptilne, a snažne bile su cvjetne ešarpe koje su odavale intrigu. Prava misterija nalazi se u tome kako je Zubović bez napora odjevne predmete pretvorila u umjetnička djela.

This slideshow requires JavaScript.

,,White Rhino Bags” bio je oličenje dobrog osjećaja u modi dok je Kler Kareras prikazivala liniju ruksaka od veganske kože, torbi sa kaišem preko ramena i pismo torbi. Manekenke su hodale pistom u bijelim i suptilno cvjetnim odjevnim kombinacijama, puštajući da šare i teksture torbi ,,govore” za sebe. Sa misijom da se učine dostupnim predmeti u čijem se pravljenju ne koristi krzno i koža životinja, ,,White Rhino Bags” stvoren je kao odgovor Kareras na nemogućnost da pronađe etičku kožnu torbu za budžet jedne muzičarke. Tako da je ona to uradila sama, a kao rezultat je raskošna linija sanjivih torbi zemljanih tonova, napravljenih od materijala u službi zaštite životne sredine. Kombinujući funkcionalnost i dobar izgled, ,,White Rhino Bags” pruža modni dodatak koji se lako može pretočiti sa piste u probu benda i šire.

This slideshow requires JavaScript.

Selin Hadad je francusko-libanska dizajnerka čiji je razlog postojanja da osporava društvene norme. Pobuna je glas osnaživanja i inspiracija da se dovede u pitanje tradicija. Lila je bila odabrana boja za blejzere, suknje i prozirne tunike. Otpor je došao u obliku futrola i pojaseva – netradicionalnih modnih dodataka koji su predstavljali borbu Hadad protiv konformizma. Ogromna košulja sa izrezom na leđima, blejzer u paru sa helankama za vježbanje, kapuljače i šortsevi – ovo su bili zamišljeni vid urbane žene za Hadad.

This slideshow requires JavaScript.

Kolekcija Mikage Šin otkrivena je kroz spajanje neočekivanih šara, tjerajući sve, od naramenica i zmijskog printa do resa i karoa da pronađu mjesto u kojem mogu skladno da koegzistiraju. Specijalizacija Šin su skrivene čari, skriveno perje ispod poruba i stvaranje suptilnog kontinuiteta sa srebrnim modnim dodacima, od jednostavnih minđuša do teških lanaca. Suprotnost je okosnica kolekcije, prelazivši liniju između reda i haosa, liminalni prostor u kojem Šin cvjeta.

This slideshow requires JavaScript.

Sljedeća, vankuverska dizajnerka Aša Sing, bori se za održivost i crpljenje lokalnih proizvoda u okviru brenda ,,Ash + Grove”. ,,Bedtime Stories” ispričane su kroz 12 astroloških znakova – svaki je izgled bio kao bajka. Purpurne i žute večernje haljine pripovijedale su priču o princezama, bijeli top uparen sa pantalonama od crnog tila o zlikovcima. Centralni dio tih komada bio je džins kreativno ponovo iskorišćen i reinventiran. Od topa bez rukava do jakne, džins je bio uklopljen u kapriciozan izgled. Najupečatljiviji komad bio je kombinezon pretvoren u haljinu pomoću ručno rađenih karnera od tila koji su poslužili kao rukavi i suknje. Vjerna svojoj filosofiji o nultom otpadu, Sing je dokazala da stil ne mora da bude kompromizovan i da je održivost seksepilna.

This slideshow requires JavaScript.

Francuski naziv za plažu, ,,Plage” opravdao je ime jer je brend kupaćih kostima prikazao novi modni pogled na vanvremenski aspekt dizajna. Sa fokusom na korišćenju minimalizma da se privuče pažnja a ne samo ogoljenosti kože, ,,Plage” je prikazao kostime koji podsjećaju na vintidž rublje dok istovremeno zadržavaju prefinjenost. Dvodjelni kostimi u dvije neutralne nijanse imali su duge rukave i visoki struk, neki naramenice, a ostali ženstvene mašne. Jednodjelni su bili moderni i romantični, ukomponovani sa jednostavnim cipelama na potpeticu. Podesan, praktičan i pravo sa modne piste, ,,Plage” je spojio visoku modu sa ljetnjom odjećom.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 33 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week