MAGAZIN PREPORUKA

ŠVEDSKA: Trojici naučnika Nobelova nagrada za fiziku za kosmička otkrića

Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Džejms Pibls, Majkl Mejor i Didije Keloz dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za „revolucionarno“ otkriće o univerzumu.

Nagradu su dobili za rad o evoluciji univerzuma i otkriće udaljene planete koja se kreće oko zvijezde poput Sunca 1995. godine.

Oni će podijeliti novčanu nagradu od devet miliona švedskih kruna, odnosno oko 830.000 eura.

Džejms Pibls, sa Univerziteta Prinston u Nju Džersiju, nagrađen je za doprinos u razumijevanju evolucije univerzuma i mjesta Zemlje u kosmosu.

On je sa dvojicom kolega predvidio postojanje kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja, takozvanog naknadnog sjaja Velikog praska.

Na pitanje šta smatra najvažnijim doprinosom rekao je da mu je „teško da to kaže“, dodajući da je riječ o zajedničkom radu.

– To je životno djelo – rekao je na konferenciji u Stokholmu.

Majkl Mejer i Didije Keloz nagrađeni su za otkriće 51 Pegasi b, gasovitog džina koji kruži oko zvijezde udaljene 50 svjetlosnih godina.

To je bila prva egzoplaneta pronađena oko zvijezde glavnog niza. To su zvijezde koje spajaju atome vodonika da bi u svojim jezgrama formirali atome helijuma. To je najbrojnija vrsta zvijezda u univerzumu, a takvo je i naše Sunce.

Majkl Moloni, izvršni direktor Američkog instituta za fiziku kaže:
– Njihov revolucionarni rad u otkrivanju suštinske prirode univerzuma i novih svjetova u udaljenim solarnim sistemima otvorio je čitavu novu oblast u istraživanju u kosmologiji i nauci o egzoplanetama. Otkriće planete koja se okreće oko zvijezde van Sunčevog sistema promenilo je shvatanje našeg mjesta u univerzumu koji i dalje ima mnogo misterija i potrebno ih je riješiti.

Izvor: BBC News na srpskom