MAGAZIN SLAJDER

ROMANA SLAČALA U OGLEDALU: Djetinjstvo me asocira na Bijelo Polje

Foto: Marina Perišić

Današnja gošća rubrike Montenegro magazina ,,U ogledalu” jeste Romana Slačala, pjevačica beogradske pop-noise grupe ,,Artan Lili”.
Rođena je i odrasla u Bijelom Polju i upravo su ovaj grad, rijeka Lim, sunce i snijeg, porodica, samo neke od asocijacija na djetinjstvo.
Sjeća se i putovanja za raspuste u Moskvu, odakle je njena majka.
,,Artan Lili”, u kojem nastupa sa suprugom Bojanom, nedavno je proglašen prvim dobitnikom Nagrade ,,Milan Mladenović” za numeru ,,D.E.P.R.A”. Romana Slačala za MNE magazin najavljuje da, budući da su u posljednjih godinu bili diskografski odsutni zbog koncertnog promovisanja drugog albuma, trenutno se nalaze u studiju gdje privode kraju snimanje trećeg albuma čiji izlazak planiraju za decembar ove godine. Mnogo se, dodaje ona, raduju novim pjesmama i novom zvuku grupe i jedva čekaju da iznenade sve poklonike svog rada.
U poslu su joj, kaže ona, bitni profesionalizam, odgovornost, dosljednost, poštenje i kolegijalnost.
Za pravu ljubav ističe da je potrebna hemija.
Da može, oživjela bi kompletni ,,Klub 27” (Hendriks, Kobejn, Dženis, Morison, Baskijat i dr.) da vidi šta bi napravili sa 47, 57 godina, ali i Bouvija, Vorhola, Pikasa, ako ništa, da popije piće sa njima.

Foto: Privatna arhiva

Na šta Vas asocira djetinjstvo?
– Na radost i mir. Na majku, oca i brata, bake i djedu, porodicu, na rijeku Lim, na sunce i snijeg, na Bijelo Polje gdje sam rođena i odrasla. Na Moskvu odakle je moja majka i gdje smo provodili raspuste. Na miris ljubičice i školu. Na igru. Na bajku.
Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?
– Mislim da se sjećam. To je bilo u osnovnoj školi, negdje u petom razredu. Imali smo u komšiluku proizvođača sokova koji je otkupljivao staklene flaše, pa sam ja uz brata koji je bio, a i danas je, preduzimljiviji od mene, zaradila prvi honorar. Mada se ne sjećam na šta sam ga potrošila. Možda čak na ringišpil! 🙂

Foto: Marija Strajnić

Na čemu insistirate u poslu?
– Na profesionalizmu, odgovornosti, dosljednosti, poštenju i kolegijalnosti. Imam sreću da imam u grupi takve ljude koji su prvenstveno prijatelji, pa onda kolege i da se ujedinjeni muzikom mnogo bolje slažemo nego da smo neke kolege u banci na primjer.
Koju knjigu/film biste preporučili?
– Pošto volim Paola Sorentina, onda filmovi ,,Youth” i ,,La Grande Bellezza”. Sjajna knjiga za sve koji se bave ili žele da se bave muzikom i vole muziku – Dejvid Bern (David Byrn) – ,,Kako radi muzika“.
Koje jelo najviše volite?
– Volim sve iz vode, morske, riječne, jezerske. Volim sirovu usoljenu ribu i kavijar, a velika slabost su mi sirevi.
Šta je potrebno za pravu ljubav?Ž
– Za pravu ljubav je potrebna hemija!
Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?
– Kompletni ,,Klub 27” (Hendriks, Kobejn, Dženis, Morison, Baskijat i dr.) da vidim šta bi napravili sa 47, 57 godina i tako dalje… Ali bih voljela da oživim i ove do kraja ostvarene poput Bouvija, Vorhola, Pikasa, ako ništa da popijem piće sa njima.

Foto: Privatna arhiva

Putovanje koje pamtite?
– Svako putovanje ima neku svoju priču. Sa bendom dosta putujemo po bivšoj Jugoslaviji i svako putovanje u Mostar, Skoplje, Rijeku, Pulu, Zagreb, Sarajevo, Dubrovnik, Ljubljanu i mnoge druge gradove drage nam Juge je magično. Voljela sam kao mala da putujem vozom za Moskvu. Taj put je trajao tri dana čuvenim vozom ,,Puškin” preko Karpata i za mene je bio prava avantura.
Pjesma Vašeg života je?
– Artan Lili-Nije svejedno

Bojana Radonjić