Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

ŠEHOVIĆ UOČI DANA UČITELJA: Imate podršku Vlade da budete oslonac društva


Uoči Svjetskog dana učitelja 5. oktobra, ministar prosvjete dr Damir Šehović uputio je čestitku.

– Svako postignuće imalo je za temelj najbliže okruženje: porodicu, prijatelje i školu. Ti ambijenti, iz kojih dijete uzima elemente za izgradnju ličnosti, katkad ne funkcionišu savršeno. Nekad je potrebna podrška porodici. Nekad su pak potrebne promjene u načinu na koji dijete provodi vrijeme sa prijateljima. Ali škola, kao treći i noseći stub ličnosti, u svakom momentu mora biti optimalno okruženje za dijete. To je velika obaveza, ali i povjerenje koje se stavlja u ruke nastavnika. Od vas se očekuje da budete profesionalni; prenesete gradivo; pratite da li ga djeca usvajaju i pomognete im u tome; držite kriterijume, ali ne tako da djeca nemaju podsticaj; da imate kvalitetnu komunikaciju sa roditeljima; da budete otvoreni za prilagođavanje načina rada; za djetetove emotivne potrebe; da prepoznate promjene u ponašanju i adekvatno se odnesete prema tome; da ih motivišete… Da tih nekoliko sati budete sve što je potrebno onome ko se tek razvija – istakao je Šehović.
Takva vrsta odgovornosti, dodao je on, ne može biti povjerena bilo kome.
– Nju može ponijeti samo onaj ko je od sebe načinio čovjeka i profesionalca, a ko pritom funkcioniše u adekvatnim uslovima. Sve navedeno usmjerilo nas je na potpuno jasan cilj: davanje pune podrške onoj poziciji nastavničke profesije koja joj je oduvijek, po prirodi stvari, pripadala u društvu. Fond za kvalitet i talente koji smo osnovali upravo u cilju nagrađivanja najboljih u obrazovanju, pokazao nam je koliko u sistemu imamo prostora za prepoznavanje onih koji rade. I za koje ćemo iznova i iznova tražiti načine da im kažemo ,,hvala” – kazao je Šehović.
To, kako je naveo, rade kako pomenutim nagrađivanjem, tako i rješavanjem stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti.
– Izdvajanjem više od šest miliona eura od osnivanja zadruge ,,Solidarno” za te namjene, govori da li je Vlada i koliko, imala u vidu potrebe nastavnika. Dodatno, cijenimo da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika, te u tekućim pregovorima sa Sindikatom razmatramo sve održive načine za realizaciju tog cilja – istakao je Šehović.

Odavno je rečeno da dobro poučava onaj ko dobro razlikuje, vjeruje Šehović.
– Zato će vas Vlada uvijek podržati u stalnom poboljšanju uslova za rad i život, kako biste vi potom bili u mogućnosti da djecu naučite da razlikuju. Znanje od neznanja. Istinu od neistine. Dobro od lošeg – zaključio je Šehović.
Mn.M.