PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Kesten – izvor vitamina i minerala

Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnika, sadrži manje masti, visok procenat skroba i vitamin C. Blago je slatkastog ukusa i ima široku primjenu u kulinarstvu. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hljeba i peciva.

Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Plod kestena je vrlo hranljiv, pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuvani veću količinu mineralnih sastojaka.

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama. Bjelančevine im nisu jača strana, ali su zato vrlo bogati skrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalijuma i folne kisjeline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje.

 

Izvor: zdravija.com