DRUŠTVO PREPORUKA

MINISTARSTVO PROSVJETE: U planu izgradnja sedam novih vrtića

Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je da je nastupila finalna faza pripreme za potpisivanje aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, kroz koji će biti izgrađeno još sedam novih vrtića u Crnoj Gori.

Vrtići će biti izgrađeni u City kvartu, na Zlatici, Tuškom putu, Starom aerodromu, te Beranama, Bijelom Polju i Plavu, ukupne vrijednosti ne manje od 15 miliona.

Rekonstrukcija vrtića “Osmijeh”, koji funkcioniše u sklopu predškolske ustanove “Ljubica Popović”, danas je svečano obilježena u prisustvu ministra prosvjete Šehovića i ministra sporta i mladih Turske Mehmeta Kasapoglua.

Rekonstrukcija je rađena sa Turskom razvojnom agencijom TIKA, a vrijednost radova bila je oko 60.000 eura. Rađena je adaptacija Objekta i opremanje inventarom, ali i uređenje dvorišta.

-U kontinuitetu radimo na poboljšanju uslova u predškolskim ustanovama. Ovaj objekat je značajno unaprijeđen, a sa TIKA-om se već definišu prioriteti za narednu godinu – rekao je Šehović.

Istakao je takođe planove Vlade Crne Gore i Ministarstva prosvjete u vezi sa predškolskim ustanovama.

-Počela je gradnja vrtića u Rožajama, a plan je da počne gradnja još tri vrtića ove godine i sva četiri su ukupne vrijednosti oko 6,5 miliona eura. Takođe, u finalnoj fazi smo pripreme za potpisivanje aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, kroz koji će biti izgrađeno još sedam novih vrtića i to u: City kvartu, Zlatici, Tuškom putu, Starom aerodromu, te Beranama, Bijelom Polju i Plavu, ukupne vrijednosti ne manje od 15 miliona – rekao je Šehović.

Ministar Kasapoglu rekao je da rade sve kako bi se još više učvrstili odnosi između Turske i Crne Gore.

-Danas iza sebe imamo objekat u kome su uslovi za boravak poboljšani. Iskreno se zahvaljujem ministru Šehoviću. Djeca su budućnost i TIKA je to prepoznala, te sam siguran da ćemo dalje unapređivati saradnju – kazao je on.

Samo tokom 2018. godine sa TIKA-om su rekonstruisana četiri obrazovna objekta. TIKA je od 2007. godine u obrazovanje u Crnoj Gori uložila oko četiri miliona eura.

Današnjem obilježavanju rekonstrukcije prisustvovao je i koordinator TIKA-e za Crnu Goru Muhamed Unal i ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozun.