PREPORUKA ZDRAVLJE

NVO ,,BRINI O SEBI”: Kampanja za prevenciju karcinoma dojke „Pođi na kontrolu“


NVO „Brini o sebi“, u toku oktobra, organizuje petu kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom „Pođi na kontrolu“.
Kampanja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, dok su partneri ovogodišnje kampanje agencija Vision Event, kompanija Hoffmann-La Roche, Fond za zdravstveno osiguranje i privatne ordinacije širom Crne Gore.
Karcinom dojke je drugi najčešći karcinom kod žena, ali je i najčešći uzrok smrti žena sa malignim bolestima. Godišnje se dijagnostikuje oko 420 novonastalih slučajeva karcinoma dojke u Crnoj Gori i on iz godine u godinu raste.
Razlozi za pojavu karcinoma dojke još nijesu do kraja razjašnjeni, ali poznato je da određeni geni i različiti faktori rizika u tome imaju značajnu ulogu. U pitanju je životna dob žene, pozitivna porodična anamneza, mutacija gena BRCA1 i BRCA2, kao i rana menarha (prije 12. godine života), kasniji ulazak u menopauzu (nakon 55. godine života), nuliparitet (nerađanje), te prva trudnoća nakon 30. godine života.
Nedostatak fizičke aktivnosti, učestalo jedenje hrane bogate nezdravim masnoćama i prerađenim ugljenim hidratima, pušenje i pijenje alkohola – predstavljaju jedne od dokazanih faktora rizika. Pored navedenog, sve više istraživanja pokazuje važnu povezanost karcinoma dojke i stresa i stresnih situacija kojima su žene često izložene.
Međutim, karcinom dojke je izlječiv u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, a važnu ulogu u ranom otkrivanju imaju samopregledi i redovne ultrazvučne i mamografske kontrole.

Sa samopregledom dojki preporučuje se započeti nakon dvadesete godine života i obavljati ga jednom mjesečno. Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje ili jednom u dvije godine. Nakon četrdesete godine, preporučuje se klinički pregled jednom godišnje i mamografija svake dvije godine, uz redovni samopregled jednom mjesečno. Žene sa pozitivnom porodičnom anamnezu, trebale bi započeti sa mamografskim pregledima od 35. godine jednom godišnje. Žene starije od 69. godina dogovaraju se o učestalosti mamografije sa izabranim ljekarom.

Kampanja „Pođi na kontrolu“ usmjerena je i na prevenciju karcinoma grlića materice, s obzirom na činjenicu da je to veoma često oboljenje kod žena, koje je takođe izlječivo ako se preventivnim pregledom otkrije u ranoj fazi. Namjera oktobarske kampanje je motivisati i podstaknuti sve žene da obavljaju redovne samopreglede i preventivne preglede, odnosno uticati na to da im briga o svom zdravlju postane navika, iz koje proizilazi stvaranje ljepšeg i zdravijeg života.
S tim u vezi, u saradnji sa dvadeset privatnih ordinacija širom Crne Gore omogućeni su preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50% (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, preglede magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede.
Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole u toku oktobra su:
– Mićunović Medical – 50% popusta na ginekološki pregled (cijena sa popustom: 10 eura), 50% popusta na kolposkopski pregled (cijena sa popustom: 20 eura), 30% popusta na papa test (cijena sa popustom: 10 eura)
– Ordinacija Hera – ultrazvuk dojki po cijeni od 15 eura za prvih 20 žena koje zakažu pregled, kao i kolposkopski pregled po cijeni od 15 eura
– Rezidencija zdravlja Kerber – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice (redovna cijena ovih pregleda je 30 eura, odnosno 40 eura)
– Poliklinika Medicus Plus – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki tokom oktobarske kampanje
– Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki uz popust od 50% u toku oktobra mjeseca
– Ordinacija Nikamed plus – tokom oktobarske kampanje, cijena ginekološkog pregleda iznosi 20 eura, dok ultrazvuk dojke, ultrazvučni pregled male karlice i kolposkopija iznose po 15 eura. Ukoliko se pacijentkinja odluči da odradi komplet pregled (ginekološki pregled, UZ dojke, UZ male karlice i kolposkopija), ova usluga ce koštati 50 eura
– Ordinacija Medan – sa popustom od 30%, ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice će iznositi 20 eura
– Ordinacija Natal – 50% popusta tokom oktobra na ultrazvuk dojki i aksila (cijena sa popustom: 15 eura), kolposkopiju (cijena sa popustom: 20 eura) i PAPA test (cijena sa popustom: 10 eura)
– Internos Medical Centar – tokom oktobra 25% popusta na UZ dojke (dr Mira Obradović, spec. radiolog)
– Ginekološka ordinacija Šoć – popust od 50% na kompletan sistematski pregled koji uključuje kolposkopiju, papa test, ginekološki i ultrazvučni pregled (cijena sa popustom: 60 eura)
– Poliklinika Hipokrat – popust od 30% na magentnu rezonancu dojki (cijena sa popustom: 161 eura)
– Ars Medica – paket usluga koji uključuje ginekološki pregled, ultrazvučni ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled dojke obavljaće se svake subote mjeseca oktobra po cijeni od 80 eura
– Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje –  50% popusta na uslugu ultrazvuk dojki
– Catharum, Kotor – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura tokom oktobra mjeseca
– Specijalistička ginekološko – akušerska ambulanta „Dr Jadranka Mladenović“, Budva – 20% popusta na ginekološke preglede i ultrazvuk
– Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor – 50% popusta na paket ginekoloških usluga koji obuhvata papa test, kolposkopski pregled, ginekološki i ultrazvučni pregled
– Consilium, Budva – popust od 50% na ultrazvučnu dijagnostiku
– Media Abramović, Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura
– Ordinacija Bralić, Rožaje – popust od 50% na sljedeće usluge: PAPA, kolposkopski pregled, ultrazvučni pregled dojki i biopsija grlića materice. Za primaoce socijalne pomoći paket je besplatan.
– Dr Masoničić Bar – ultrazvučni pregled po cijeni od 10 eura za sve zainteresovane žene, dok je za sve zainteresovane muškarce UZ dojki besplatan. Pored navedenog, pregled prostate za muškarce obavljaće se po cijeni od 10 eura u oktobru.

U našem društvu vrlo česta pojava je da žena ignoriše brigu o sebi, neprestano odlažući odgovornost za sebe, a razmišljajući o svom zdravlju tek kada se desi da se ne osjeća dobro. Stoga, namjera aktivnosti naših oktobarskih kampanja jeste edukovati i informisati javnost o značaju redovnih preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, u cilju otkrivanja promjena u ranoj fazi, o važnosti brige o sebi i svom zdravlju na vrijeme, zbog svoje ljepše i sigurnije budućnosti i zbog svoje porodice i najmilijih.
U cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke sa akcentom na brigu o sebi, biće organizovana edukativna predavanja i radionice sa stručnim licima. Navedeno će se organizovati u saradnji sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom, za sve zainteresovane društveno odgovorne kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije.
Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja kao pokrovitelju kampanje, Fondu za zdravstveno osiguranje, kompaniji Vision Event, Hoffmann-La Roche i velikom odzivu privatnih ordinacija kao partnerima i medijima, koji iz godine u godinu daju značajnu podršku kampanji, na zajednički način možemo doprinijeti buđenju svijesti kod žena o značaju preventivnih kontrola kada je u pitanju karcinom dojki i grlića materice. Nadamo se da ćemo ovim aktivnostima podstaknuti žene da osim ovog oktobra, bar jednom godišnje rade preventivne preglede i da na taj način brinu o sebi i svom zdravlju na vrijeme.

Mn.M.