ART PREPORUKA

NIKŠIĆ GUITAR FEST: Španski virtuoz Kanjizares i Crnogorski simfonijski orkestar otvaraju festival

Huan Manuel Kanjizares, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika današnjice, nastupiće kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, na otvaranju 14. Međunarodnog festivala gitare Nikšić 4. oktobra. Tom prilikom premijerno će u Crnoj Gori biti izveden njegov „Mediteranski koncert“ za gitaru i orkestar – posljednje djelo koje je komponovao i to kao omaž Hoakinu Rodrigu, slavnom španskom kompozitoru čiji se koncert „Aranhuez“ smatra jednim od najboljih djela repertoara za klasičnu gitaru. Ostatak programa činiće poznata orkestarska djela posvećena velikim španskim kompozitorima.

-Veoma sam srećan što sam ponovo pozvan, ovog puta da nastupam sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Flamenko, koji ćemo predstaviti je najreprezentativnija španska muzika i nadamo se da ćemo napraviti pravi španski ambijent u koncertnoj dvorani. Publika u Crnoj Gori je uvijek fantastična. Možete osjetiti njihovu ljubav prema muzici – kazao je Kanjizares uoči koncerta dodajući da su ovakvi festivali važni jer nude javnosti da na najeposredniji mogući način uživaju u muzici.

Otvaranje ovog festivala gitare realizuje se pod pokroviteljstvom programa Evropske unije – Kreativna Evropa, odnosno u okviru njihovog projekta „Music Up Close Network“, u kom učestvuje Muzički centar Crne Gore sa još devet partnera iz sedam evropskih država.

Koncert, za koji je slobodan ulaz, počeće u 20 sati u velikoj sali Nikšićkog pozorišta. Kanjizares će zasvirati i tokom druge večeri festivala, ali ovoga puta Huanom Karlosom Gomezom. Ova dva španska virtuoza već 20 godina uspješno nastupaju i stvaraju zajedno.

-Gomeza poznajem zaista dugo. Odličan je gitarista i još bolja osoba. Imamo dobar odnos, a to ćete moći da osjetite i na pozornici – rekao je Kanjizares.

Nastavak programa biće takođe u duhu španske umjetnosti i ovogodišnjeg slogana „Viva España!“. Treće festivalsko veče koje se održava 06. oktobra biće spoj poezije i muzike, iskustva i mladosti. U sali „Zahumlje“ od 20 sati zajednički će nastupiti mladi pjesnici, članovi Udruženja „Poenta Poetika“ JU „Zahumlje“, koji će kazivati stihove Federika Garsija Lorke, uz pratnju učenika Muzičke škole „Dara Čokorilo“.

Završnica, tj. 7. oktobar biće internacionalno veče, u okviru kog će u sali „Zahumlje“ koncert održati studenti gitare iz Pariza, Strazbura, Sarajeva i sa Cetinja.

Manifestaciju, čiji je organizator NVO „Anagastum“, osim Muzičkog centra Crne Gore, podržali su Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore, Opština Nikšić i Nikšićko pozorište.

kud duga